Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Jönköping: Bussförarna fick stöd av Arbetsmiljöverket

Stadsbussarna i Jönköping börjar rulla igen sedan förare och fack fått stöd av Arbetsmiljöverket. Bild: Ulo Maasing.

Arbetsmiljöverket har gett bussförarna i Jönköping rätt. Att som Jönköpings Länstrafik, JLT, ville sätta upp plexiglas vid förarplatsen för att skydda förarna från coronasmitta räcker inte. Främre delen av bussen ska spärras av så att resenärerna inte kommer för nära föraren.

Det var klockan 12 på tisdagen som skyddsombudet vid Keolis i Jönköping utfärdade skyddsstopp eftersom facket bedömde att förarna i stadstrafiken var alltför oskyddade. Keolis kör stadstrafiken i Jönköping på uppdrag av JLT. Sedan tidigare är framdörrarna på bussarna stängda för påstigande, men trots protester från förare och facket Kommunal ville JLT att främre delen av bussarna inte skulle spärras av. Resenärerna skulle kunna köpa biljett av föraren.

På tisdagseftermiddagen kom dock Arbetsmiljöverket med beskedet att främre delen av bussarna skulle spärras av.

Det innebär att stadstrafiken gradvis kommer igång under kvällen.

– Så fort de får i gång avspärrningarna kommer bussarna i gång en efter en. Så någon gång under kvällen kommer bussarna att rulla i gång igen, säger Michael Lundgren, Kommunals skyddsombud hos bussföretaget Keolis, till Sveriges Radio P4 Jönköping.

Enligt både Kommunal och Keolis har det varit Jönköpings Länstrafik (JLT) som varit emot en avspärrning inne i bussarna, uppger TT.

– Som vi ser det är det JLT:s beslut att hålla utrymmet närmast förarna öppet, sa Andris Zvejnieks på Keolis presstjänst till TT tidigare under tisdagen.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)