Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

(MP) vill ha miljardstöd till kollektivtrafiken

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. Foto: Fredrik Hjerling.

Staten måste kompensera kollektivtrafiken i landet för de kraftigt minskade biljettintäkterna till följd av covid-19-pandemin. Det anser Miljöpartiet vars språkrör Isabella Lövin, tillika vice statsminister, menar att behovet av ett stort stöd till kollektivtrafiken är akut, skriver Dagens Nyheter.

Svensk Kollektivtrafik har bedömt att coronapandemin och det minskade kollektivresandet kostar kollektivtrafiken en miljard i månaden. I Storstockholm handlar det om cirka 400 miljoner kronor i månaden.

– Jag har haft samtal med våra gröna regionråd runtom i landet och det här är den frågan som de lyfter som viktigast näst efter sjukvården, säger Isabella Lövin till DN.

– Vi tycker att det här är en av de mest prioriterade frågorna som vi behöver komma fram med i en kommande ändringsbudget. Vi har kompenserat många sektorer – vården, kultur, medier, flyget – men kollektivtrafiken ser vi som akut att stödja nu.

I såväl Danmark som Norge har regeringarna infört riktade stödåtgärder till kollektivtrafikken på ett sätt som saknar motsvarighet i Sverige.

I Danmark har bland annat en nationell överenskommelse träffats mellan buss- och taxiföretagens branschorganisation Dansk PersonTransport och den danska motsvarigheten till SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.

Överenskommelsen innebär i stora drag att landets regionala kollektivtrafikmyndigheter fortsätter att betala ersättning till operatörerna enligt ingångna kontrakt. Om trafiken reduceras, så som en tid har skett i nästan hela landet, ska enligt den nationella överenskommelsen full betalning erläggas, dock med avdrag för den ersättning trafikföretagen kan få genom de övriga statliga krisåtgärderna samt avdrag för vissa rullkostnader.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)