Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kollektivtrafiken kan stängas vid trängsel

Infrastrukturminister Tomas Eneroth: Sociala avstånd ska hållas även i kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Kollektivtrafiken i Storstockholm kan komma att stängas om det blir för trångt på bussar och tåg. Nu kommer det att genomföras inspektioner av trängseln i kollektivtrafiken. På fredagen hade infrastrukturminister Tomas Eneroth(S) ett telefonmöte med landets regionala kollektivtrafikmyndigheter och gjorde där klart att det inte är acceptabelt med en trängsel ombord som bidrar till ökad smittspridning.

– Folkhälsomyndigheten har tydliga råd och riktlinjer och dem ska man följa. Då är det både inspektioner och det handlar framför allt om ett ansvar hos kollektivtrafiken att upprätthålla detta. Man måste dimensionera så att vi inte får en situation där smittspridningen ökar, säger Tomas Eneroth till Sveriges Radio P4 Stockholm.

I ett internt nyhetsbrev till sina medlemmar hävdar dock Svensk Kollektivtrafik att organisationens medlemmar följer riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och att man trots stor sjukfrånvaro bland förarna har lyckats köra ”normal” trafik.

Samtidigt pekar man på att de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i landet nu förlorar intäkter på mer än en miljard kronor i månaden på grund av det minskade resandet till följd av covid-19-pandemin.

Till medlemmarna skriver Svensk Kollektivtrafik att ”vi ick inte den respons som vi hade hoppats på, dvs ett klart besked om ett ekonomiskt stöd från staten.”

Organisationen skriver också om framtiden att ”Flera RKM (Regionala Kollektivtrafikmyndigheter) står redan nu inför beslut att behöva dra ner på trafiken i sommar och till hösten. Det kommer dessutom dubbla budskap från olika myndigheter som riskerar skyddsstopp av trafiken samt risk för att fordon med en dörr blir förbjudna att köras”.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)