Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånetrafiken visar hur fullt det är på bussen

Skånetrafiken lanserar nu en karta på webben där resenärer i realtid kan se hur full den buss är som de tänkt resa med. Än så länge handlar det om en Skånetrafiken.

Skånetrafiken lanserade på fredagen en första version av en livekarta som visar resenärer hur fullt det är på bussen. Kartan är ett hjälpmedel för resenärer som vill planera sin resa och se om det finns plats på den buss de tänkt att resa med, eller om det är trängsel ombord.

Sedan tidigare har Skånetrafiken haft en livekarta som visar var bussar och tåg befinner sig. Nu har kartan utvecklats så att de som reser på prov kan se hur många resenärer det finns ombord.

Än så länge är tjänsten under utveckling och kommer att ha en del brister, framhåller Skånetrafiken. Till exempel har inte alla våra bussar och tåg system för automatisk passagerarräkning. I den första versionen visas hur många som reser med Skånetrafikens bussar. Inom kort läggs även Pågatågen till.

Än så länge fungerar kartan endast på Skånetrafikens hemsida och i nyare webläsare, men tanken är att den ska utvecklas och även fungera i exempelvis Skånetrafikens app.

– Vi vill ta vår del av ansvaret och säkerställa att det inte blir trängsel ombord. Genom att snabbt lansera denna tjänst hoppas vi hjälpa de skåningar som är beroende av fungerande kollektivtrafik för att viktiga samhällsfunktioner som vård och skola ska fungera, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Så här fungerar kartan som du hittar genom att klicka här:

På de bussar där Skånetrafiken automatiskt räknar avstigande och påstigande syns en stapel med fyra fält som kan visa grönt, gult eller rött.

Är det mindre än 25 procent av sätena som är upptagna visas ett grönt fält. Är det mellan 26 och 50 procent upptagna säten visas två gröna fält. Är det mellan 51 och 75 procent av sätena som är upptagna visas två gröna och ett gult fält. Ett rött fält visas om det är 76 procent eller fler upptagna säten.

Som resenär bör man vara medveten om att antalet lediga säten snabbt kan ändras om det är många som går på och av vid en hållplats. Även om bussen ser ut att vara tom när man tittar på kartan kan den vara nästan full när den kommer till den hållplats där resenären vill stiga på, eller tvärtom. Dessutom kan brister i systemet göra att en buss som i verkligheten är fullsatt ser tom ut på kartan.

Tjänsten bygger på att många bussar har system som hela tiden automatiskt räknar passagerare som går av och på.

Om en buss inte har automatisk passagerarräkning visas ingen indikering för hur många som reser.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)