Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånetrafiken räknar varje dag

Skånetrafiken räknar resenärer varje dag för att förebygga trängsel ombord i kollektivtrafiken. Foto: Skånetrafiken.

Skånetrafiken räknar nu varje dag hur många resenärer och lediga platser det finns på de skånska bussarna varje dag. Syftet är att undvika trängsel ombord i kollektivtrafiken, trots att antalet resor med Skånetrafiken i stort har halverats som en följd av covid-19-pandemin. Dock varierar resandet mellan trafikslag och sträcka.

Fram till mitten av mars låg resandet med Skånetrafiken på mer eller mindre normala nivåer. Därefter har det stadigt minskat och ligger nu omkring 50 procent under den förväntade nivån. Därmed landar det totala antalet resor för årets första kvartal på cirka 38 miljoner vilket kan jämföras med dryga 43 miljoner resor första kvartalet i fjol. Det innebär en minskning med cirka 13 procent för årets tre första månader jämfört med samma period förra året.

På några platser, bland annat i stadstrafiken i Helsingborg, Lund och Hässleholm, har Skånetrafiken skurit ner turutbudet, men man framhåller samtidigt att man vill säkra att det finns gott om plats ombord. Därför räknar Skånetrafiken varje dag antalet resande på bussar och tåg. Räkningen sker dagtid och med fokus på peaktid och de största buss- och tåglinjerna i Skåne. Skånetrafiken uppmanar också bussförarna att rapportera trängsel ombord.

– Genom att räkna beläggningen varje dag kan vi vara säkra på att det finns plats åt alla. Vi kan också förstärka utbudet omedelbart om vi märker att det behövs, säger Linus Eriksson, Trafikdirektör på Skånetrafiken.

Den senaste veckans beläggning, mätt i andelen upptagna sittplatser, ombord ser enligt Skånetrafiken ut så här:

Samtliga trafikslag i Skåne:
Stadsbuss: 17 %
Regionbuss: 15 %
Pågatågen: 16 %
Öresundstågen: 10 %

Stadsbussar i tre skånska städer:
Helsingborg: 22 %
Malmö: 16 %
Lund: 19 %

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)