Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SRF: ”Ny fond kan rädda resebransch och konsumenter”

SRF:s generalsekreterare Didrik von Seth: Inrätta en fond som räddar både researrangörer och konsumenter och som inte kostar skattebetalarna något.

Regeringen bör inrätta en ny fond som kan säkra att resebyråer, researrangörer och konsumenter får tillbaka sina förskottsbetalningar för inställda resor. Det föreslår branschföreningen SRF, Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen. Bakgrunden är att flygbolag och hotell inte betalar tillbaka förskottsinbetalningar för inställda resor, vilket gör att resebyråerna och researrangörerna får ta hela betalningsansvaret när resor ställs in. Fonden bör omfatta sex miljarder kronor enligt SRF.

– Dagens regelverk klarar inte att hantera en pandemi som corona. Just nu vägrar många flygbolag och hotell att betala tillbaka pengar för inställda resor, och bryter då mot lagen. Resultatet blir att konsumenterna förlorar sina pengar och att reseföretag går i konkurs, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

En resebyrå eller en researrangör är enligt paketreselagen skyldig att återbetala hela kostnaden för en inställd resa inom 14 dagar. Men på grund av coronautbrottet vägrar just nu många flygbolag och hotell att återbetala sin del av paketresan. Det får till följd att konsumenterna inte kan få igen sina pengar och att många resebyråer riskerar konkurs.

För att lösa situationen har SRF föreslagit för regeringen att den omgående inrättar en fond på 6 miljarder kronor. Resenärer som har rätt till återbetalning får pengar ur fonden. Fonden självfinansieras inom resenäringen genom att resenärer de kommande 20 åren betalar en avgift på 5 kronor för en flygresa och 25 kronor för en paketresa.

En liknande lösning finns redan i Danmark, framhåller SRF som föreslår att Kammarkollegiet administrerar fonden. För att underlätta hanteringen och minimera Kammarkollegiets arbete föreslår SRF att man tillfälligt återinrättar myndigheten Resegarantinämnden, som bedömer resenärernas återbetalningskrav. Nämnden bör enligt SRF besättas av representanter från resebranschen, konsumenter och Kammarkollegiet.

– En fond kan rädda tusentals jobb i resenäringen, förhindra konkurser och säkra konsumenternas pengar. Dessutom är det inte skattebetalarna som tar notan, det är alla vi som reser, säger Didrik von Seth.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)