Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SRF: Snabbt besked från regeringen krävs – annars hotas tusentals jobb

SRF:s vd Didrik von Seth: Vi behöver besked från regeringen inom dagar, annars hotas tusentals jobb och många tusen resenärers ekonomi.

Resenäringen i Sverige är i akut behov av stöd från regeringen men saknar besked. Det säger SRF, Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen. SRF pekar på att resebyråer och arrangörer ska betala tillbaka flera miljarder kronor till svenska resenärer för inställda resor, samtidigt som försäljningen har rasat till noll. För att lösa situationen har resebranschföreningen SRF föreslagit en stödfond, men fortfarande efter en månad saknas svar från regeringen, konstaterar SRF.

– Vi behöver besked inom dagar, inte veckor, för att inte tusentals arbetstillfällen ska försvinna samtidigt som konsumenterna riskerar att bli av med sina pengar, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Coronautbrottet och UD:s avrådan från samtliga resor gör att resebranschen står helt stilla. Ett vanligt år omsätter resenäringen 60 miljarder kronor, men på grund av myndighetsbeslut har försäljningen rasat till närmare noll. Samtidigt väntar hundratusentals resenärer på återbetalning av inställda resor, men flygbolag, hotell och andra leverantörer betalar inte tillbaka till resebyråerna.

– Konsumenterna har rätt att få igen sina pengar. Nu kläms resebyråer och researrangörer mellan två sköldar. De är skyldiga att betala tillbaka till konsumenterna, men får själva ingen återbetalning från flygbolagen och hotellen. Då förlorar konsumenterna sina pengar och reseföretagen går i konkurs, säger Didrik von Seth.

I början av mars lämnade SRF ett förslag till regeringen att den omgående inrättar en fond på sex miljarder kronor. Det motsvarar det förväntade belopp flygbolagen och andra leverantörer kommer vara skyldiga om dagens situation består resten av året. Resenärer som har rätt till återbetalning ska kunna få pengar ur fonden. Fonden självfinansieras genom att resenärer de kommande 20 åren betalar en avgift på fem kronor för en flygresa och 25 kronor för en paketresa.

En liknande lösning finns redan i Danmark, påpekar SRF.

– Vi vet inte om det finns ett politiskt motstånd mot den här lösningen, eller varför regeringen dröjer med att ge besked. Får vi ingen lösning inom dagar, inte veckor, kommer vanligt folk att förlora stora summor och flera tusen anställda förlora sina jobb, säger Didrik von Seth.

Det här SRF:s obesvarade förslag till regeringen:

Regeringen inrättar omgående en fond på sex miljarder kronor, som administreras av Kammarkollegiet;

Fondens 6 miljarder kronor återbetalas på 20 år. Det sker genom en avgift på 5 kronor per flygresa och person, samt 25 kronor per paketresa och person;

För att underlätta hanteringen och minimera Kammarkollegiets arbete föreslår SRF att man tillfälligt återinrättar myndigheten Resegarantinämnden, som bedömer resenärernas återbetalningskrav;

Resegarantinämnden bör besättas av representanter från resebranschen, konsumenter och Kammarkollegiet.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)