Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussar i Skåne efter protester

Efter protester från resenärer sätter Skånetrafiken in bussar som ersättning för indragna pågatåg. Foto: Ulo Maasing.

Från och med idag, fredag, drar Skånetrafiken på vissa sträckor in sina regionaltåg (Pågatågen) kvällstid efter klockan 22. Nerdragningarna har vållat protester från människor på orter som förlorar sina tågförbindelser. Därför har Skånetrafiken nu beslutat att ersätta tågen med bussar. Bakgrunden är få resenärer på en del tågavgångar och att Skånetrafiken vill spara pengar – Skånetrafiken räknar i år med ett underskott på 750 miljoner kronor på grund av covid-19-pandemin.

Nerdragningarna i Pågatågstrafiken gäller förutom kvällar även helger, samtidigt som trafiken under rusningstid prioriteras. Eftersom Skånetrafikens nya tidtabell innebär att vissa orter har få eller inga tåg efter klockan 21:00, förstärker Skånetrafiken omedelbart ett antal sträckor genom att sätta in bussar som går enligt tidtabell och stannar på alla stationer.

De sträckor som får busstrafik är Helsingborg – Hässleholm, Hässleholm – Lund samt Helsingborg – Lund.

Bussarna gör uppehåll på samtliga stationer där även Pågatågen stannar, vilket säkrar kvällstrafik till samtliga mindre orter med pågatågsstation.

– Om de det blir för trångt ombord eller om för få reser kan vi ytterligare anpassa trafiken framöver, säger Maria Nyman, affärsområdeschef tåg på Skånetrafiken.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)