Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: Regler för högsta antal passagerare

I Oslo och övriga Norge ska det vara en meter mellan resenärerna i kollektivtrafiken. Foto: Ruter.

I Sverige kommer regelbundet rapporter om trängsel ombord på vissa turer i kollektivtrafiken. För att förebygga att resenärer trängs ombord har nu trafikhuvudmannen i Osloregionen, Ruter, beslutat att i begränsa antalet resenärer ombord i fordonen. Detta sedan Norges motsvarighet till Svensk Kollektivtrafik, Kollektivtrafikk-foreningen, har etablerat en nationell vägledning för branschen.

Grundregeln är att resenärerna ska hålla minst en meters avstånd till varandra för att minska riskerna för smittspridning. Det bygger på att skolmyndigheterna har beslutat att alla elever i grundskolan som åker med skolskjuts ska ha platsen bredvid sig ledig, vilket innebär en meters avstånd. Regeln har lagts till grund för all kollektivtrafik, vilket innebär att branschen minskar kapaciteten ombord för att minska smittriskerna.

Ruter i Oslo genomför nu en rad åtgärder för att passagerarna ska kunna hålla ett avstånd på minst en meter till varandra när det åker buss, spårvagn eller lokaltåg.

På dörrarna sätts det exempelvis upp anslag om hur många passagerare som tillåts i varje fordon. Via TV-monitorer och högtalare ombord påminns passagerarna om platsbegränsning, att de ska hålla en meters avstånd till andra och att sprida ut sig jämnt i fordonen.

Sådan information ges också via högtalare på tunnelbanestationerna och resenärer uppmanas att vänta till nästa avgång om det redan är för många resenärer ombord.

Markeringar på sittplatser och golv kommer att införas så att det blir tydligt för resenärerna var de kan sitta och stå.

– Både Ruter och våra operatörer arbetar nu med att genomföra åtgärderna. Kom ihåg att förarna gör vad de kan i ett krävande läge och vi ber alla att följa riktlinjerna, säger Ruters vd Reitan Jenssen.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)