Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Räddning för paketresearrangörer på tisdag – i Norge

Ivar Horneland Kristensen, vd i Virke, den norska handels- och tjänstenäringens huvudorganisation. Foto: Virke.

Medan den svenska regeringen fortsätter att ducka för frågan kommer den norska att på tisdag lägga fram en reviderad nationalbudget som innehåller en lösning för att rädda paketresearrangörerna. Det framkom under en presskonferens som den norska regeringen höll på torsdagen.

– Vi är mycket glada för att det ska komma en lösning för paketresearrangörerna. Vi har stora förväntningar på lösningen, säger Ivar Horneland Kristensen, vd i Virke som är den norska handels- och tjänstenäringens huvudorganisation.

– Det är viktigt att stödet snabbt träder i kraft så att paketresearrangörerna kommer ur en ohållbar situation och att konsumenterna kan få tillbaka sina pengar.

Virke har sedan mars arbetat för en lösning som skulle kunna rädda researrangörerna. De samlade återbetalningarna till konsumenterna under perioden mars – oktober bedöms vara upp till fem miljarder norska kronor.

Virke anser att systemet i huvudsak måste vara en kompensation till arrangörerna, ett statligt stöd. Men man menar också att en del av pengarna kan ges som ett branschlån till den norska resegarantifonden. Lånet ska sedan betalas tillbaka solidariskt av branschen genom att det läggs en avgift på paketresor som säljs i framtiden.

– Däremot är vi besvikna på att resebranschen måste vänta ytterligare en vecka på information om vad den ska planera för sommaren. Logianläggningqr och upplevelseföretag är alltjämt osäkra på om de kan hålla öppet i sommar eftersom de fortfarande inte vet om det kommer att bli öppet för inrikes fritidsresor.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)