Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Ovisst för företag och resenärer när regeringen duckar”

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Regeringen duckar i frågan om återbetalningar enligt paketreselagen. Foto: Ulo Maasing.

Både resenärer och researrangörer får fortsätta att leva i ovisshet när regeringen duckar i frågan om återbetalningar. Regeringen måste omgående sätta ner foten om man vill ha någon resebransch kvar efter coronakrisen, framhåller Sveriges Bussföretag mot bakgrund att regeringen på torsdagen gav Kammarkollegiet i uppdrag att informera om under vilka villkor vouchrar och liknande värdebevis kan omfattas av ställda resegarantier. I praktiken innebär det att undersöka om krisen i resebranschen kan lösas genom ett vouchersystem, anser Sveriges Bussföretag. Bussföretagen noterar att beskedet kom samma dag om förslaget om inrättande av en fond som kan lösa återbetalningar till resenärerna röstats ner i Riksdagens civilutskott.

Såväl Sveriges Bussföretag som Transportföretagen har ställt sig bakom det förslag som utarbetats av SRF, Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, om att inrätta en fond på sex miljarder kronor som resenärer som har rätt till återbetalning kan få sina pengar från. Återbetalning till fonden föreslås att ske genom avgifter på bland annat paketresor under en period av 20 år – med andra ord ett nollsummespel för staten.

Till det har Sveriges Bussföfretag föreslagit att en lägsta nivå bör fastställas för de paketresor som omfattas. Som vi tidigasre rapporterat röstade på torsdagen en majoritet av ledamöterna i Riksdagens civilutskott emot förslaget med hänvisning till att regeringen redan arbetar med frågan.

Det är dock samma besked som har getts i flera veckor utan att någonting händer, framhåller Sveriges Bussföretag.

– Regeringen måste omgående sätta ner foten om man vill ha kvar någon resebransch efter krisen. Företagens likviditet är en katastrof i spåren av svenska och utländska myndigheters beslut kombinerat med gällande paketreselagstiftning.

– Konkreta lösningsförslag riktade direkt mot den hårt drabbade turistresebranschen har funnits på bordet i många veckor nu. För många företag är detta en ödesfråga och det är dags att för regeringen att agera för dessa företag, som när hårda reserestriktioner råder inte har möjlighet att bedriva sin verksamhet alls, kommenterar Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag.

Organisationen är kritisk till att utreda ett vouchersystem, som bussföretagen anser i praktiken bara kommer skjuta upp företagens likviditetsproblem tillfälligt.

Om resenärerna istället för återbetalning får en voucher eller ett värdebevis så kommer researrangörerna ändå att stå med enorma kostnader när värdet på dessa skall nyttjas, samtidigt som resenärerna kommer att vilja ha återbetalning när vouchrarna löper ut resonerar Sveriges Bussföretag.

Liknande förslag har skrotats i bland annat Danmark och Norge, mycket med hänvisning till konsumentperspektivet, konstaterar organisastionen.

– Ett vouchersystem löser inte grundproblemet med företagens likviditet. Det är dessutom riskfyllt ur ett resenärsperspektiv eftersom företagens framtid är fortsatt osäker. En voucher till en researrangör som hotas av konkurs är ingen bra lösning för varken konsument eller företag. Vi förstår inte varför partierna med riksdagsmajoritet på det här sättet väljer bort näringens eget förslag, säger Anna Grönlund.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)