Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Satsning på eldrivna turistbussar i Norge

Det norska trafikföretaget Boreal gör en storsatsning på eldrivna turistbussar samt en elfärjelinje. Illustration: Boreal.

Det stora norska buss- och kollektivtrafikföretaget Boreal ska göra en storsatsning på helt eldrivna turistbussar. 36 dieselbussar ska ersättas med lika många batteridrivna turistbussar. Dessutom ska en färjelinje som Boreal driver bli helt elektrifierad. De batteridrivna turistbussarna ska stationeras i flera norska städer. Satsningen stöds med 90 miljoner norska kronor av norska staten via det norska miljödepartementets utvecklingsbolag Enova.

De 36 eldrivna turistbussarna ska stationeras i Stavanger, Bergen, Eidfjord, Geiranger, Trondheim, Tromsø, Alta och Honningsvåg. Projektet omfattar också 19 laddstationer som ska etableras i de största kryssningshamnarna. Till stor del ska bussarna användas för trafik med kryssningspassagerare, men de kommer också att sättas in i annan turisttrafik.

– Tillsammans med Enova genomför vi nu tidernas lyft för en miljövänlig resenäring i Norge. Vi kommer att minska utsläppen av växthusgaser och samtidigt visa att också kommersiell turisttrafik kan köras med eldrivna fordon, säger Boreals koncernchef Kjetil Førsvoll.

Boreal arbetar nu med att utveckla en busstyp som är skräddarsydd för norska förhållanden och turistbussmarknaden. På grund av covid-19-pandemin har dock utvecklingsarbetet tagit längre tid än planerat. Boreals ambition är att ha en första buss i trafik under hösten.

– Projektet är en del av vår långsiktiga satsning på miljövänliga transporter. Redan 1994 inledde vi ett försök med en elbuss i trafik och 2015 var vi först i Norge med elbussar i ordinarie linjetrafik, säger Kjetil Førsvoll.

Vid årsskiftet startade Boreal också driften av en privat färjelinje mellan Lauvvik och Oanes i Rogaland. Målet är att även den linjen ska bli helt elektrifierad. Boreal ser också på möjligheterna att införa autonom drift av linjen.

Enova ägs av det det norska miljödepartementet och har till uppgift att bidra till att bidra till effektiva och förnybara energi- och klimatåtgärder. Enova ska främja åtgärder för minskade utsläpp av växthusgaser, bidra till en ökad innovation inom energi- och miljöteknik samt bidra till en flexibel och effektiv effekt- och energianvändning.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)