Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: Färdtjänstföretag öppnar fler mobila teststationer

Samtrans öppnar nu fler mobila teststationer för covid-19. Foto: Samtrans.

Samtrans Omsorgsresor, som ägs av Nobina, öppnade på tisdagen en ny mobil teststation för covid-19 i utanför Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Vid teststationen kan personer med remiss komma och lämna prov, utan att behöva gå ut ur bilen. De utför provtagningen själva och testerna skickas sedan för analys till A23 Lab i Uppsala. Det kommer också att finnas en satellitbil som ger möjlighet till provtagning i hemmet. Inga resurser från den befintliga hälso- och sjukvården ska användas, framhåller Samtrans som står för logistiken tillsammans med företaget InfoSolutions, på uppdrag av Region Sörmland.

För närvarande finns det kapacitet att utföra ca 100 provtagningar om dagen per teststation. Testet visar om man bär på viruset eller inte. Ett viktigt syfte med den utökade testningen är att personer med milda symtom ska kunna gå till jobbet om det visar sig att de inte har covid-19.

– Kapaciteten kan öka, utan att belasta hälso- och sjukvården som redan är ansträngd. Här måste den outnyttjade resurs som finns i samhället i övrigt tillvaratas. På så sätt kan betydligt fler människor testas. Nu gäller det att ta tillvara på de möjligheter till testning som faktiskt finns på plats, säger Samtrans marknadschef Eric Steijer.

Konceptet har funnits i drygt en månad, då den första mobila testationen öppnades i Stockholm. Idag finns testationerna som upprättats av InfoSolutions och Samtrans i Stockholmsområdet, Eskilstuna och i Katrineholm. Under onsdagen öppnas även en teststation i Nyköping.

Provtagningen sker i linje med Folkhälsomyndighetens prioriteringslista. I första hand testas personal inom vård och omsorg, vilket fortfarande är prioriterat. Nu har man också öppnat upp för kategori tre, vilket innebär att personal inom andra samhällsviktiga yrken också ska ges möjlighet till provtagning. Alla behöver dock en remiss för att kunna testa sig.

Samtrans ägs av landets störsts bussoperatör Nobina och arbetar med färdtjänst, omsorgsresor, rullstolstaxi och skolskjutsar.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)