Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Uppsala: Plexiglas räcker inte som skydd

Framdörrarna ska fortsatt vara stängda på Uppsalas stadsbussar. Foto: Wikimedia Commons/DavidArthur.

Ett plexiglasskydd för bussföraren istället för stängd framdörr är ett otillräckligt skydd mot coronasmitta. Det har Arbetsmiljöverket slagit fast i ett beslut, sedan Gamla Uppsalabuss velat installera sådana skydd på stadsbussarna i Uppsala och åter öppna framdörrarna för påstigning. Men beslutet är inte vägledande.

Det är första gången i landet som en lösning med plexiglas prövas av Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket gick därmed på skyddsombudens linje, vilket innebär att framdörren på stadsbussarna i Uppsala ska vara stängd också i fortsättningen. Men beslutet innebär inte att det generellt inte är godkänt med plexiglasskydd och öppna framdörrar.

– I det här fallet var skyddet inte tillräckligt utan vi bedömde att det fanns risk för droppsmitta när passagerarna gick fram till föraren för att betala. Det här är dock inget vägledande beslut, utan vi har tagit ställning till en speciell lösning för en viss bussmodell, säger Ulrika Scholander på Arbetsmiljöverket till Sveriges Radio P4 Östergötland.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)