Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ändrade förutsättningar för kollektivtrafiken efter pandemin

Så har det sett ut – men hur blir det i framtiden? Forts: Ulo Maasing.

Hur ändras förutsättningarna för kollektivtrafiken av covid-19-pandemin? Det är temat för ett webinarium, alltså ett websänt seminarium, på torsdag förmiddag. Seminariet är öppet för alla och avgiftsfritt. Fokus under seminariet är vilka beteendeförändringar från resenärerna som man kan vänta sig och vilka åtgärder som kan kompensera för minskade intäkter. På webinariet beskrivs konkreta åtgärder som kan genomföras för att behålla resande och intäkter och vässa själva produkten kollektivtrafik.

Webinariet bygger på ett projekt som analys- och konsultföretaget Urbanet Analys har genomfört i samarbete med fyra norska trafikhuvudmän: Kolumbus (Stavanger), Skyss (Bergen), Brakar (Drammen) och AKT (Agder fylke).

En undersökning per region (fylke) är gjord. I undersökningen har de svarande intervjuats om vad hon/han tänker och upplever, även kopplat till individens förutsättningar och möjligheter att t ex jobba hemma och pendlingsbehov det vill säga faktorer som styr vårt beteende.

Resultaten tyder på att kunder och potentiella kunder i framtiden kommer att resa mindre kollektivt och här är trängsel en central fråga. Det blir viktigt att förstå orsaken till resande- och intäktsbortfall, för att kunna sätta in rätt åtgärder.

Under webinariet tar man upp lösningar som ökade flexibla biljetter, pris-/tidsdifferentiering och kopplingar till effektivare trafik-/linjenät med mera.

Webinariet hålls på norska och är avgiftsfritt samt öppet för alla. Registrering krävs dock – klicka här.

Läs också den senaste artikeln i vår serie Fokus Utveckling: ”Nöjdare och fler resenärer, minskat skattebidrag med kreativ prissättning” som du hittar genom att klicka här.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)