Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Buss i Väst vann med el, biogas och biodiesel

Västtrafik har upphandlat busstrafiken i Härryda och Vårgårda. Foto: Allan Karlsson.

Västtrafik fortsätter elektrifiera kollektivtrafiken i Västra Götaland. Nästa år elektrifieras busstrafiken i Mölnlycke. Det blir även en satsning på biogas i landsbygdstrafiken. Det står klart sedan Västtrafiks upphandling av busstrafiken i Härryda och Vårgårda har avslutats. Upphandlingen vanns av Buss i Väst AB.

Från och med juni 2021 blir tätortstrafiken i Mölnlycke elektrifierad med tre elbussar, medan trafiken på landsbygden till stor del kommer drivas av biogas.

– Övergången till en helt eldriven stads- och tätortstrafik är avgörande för att vi ska kunna nå de högt uppsatta miljömål som vi har. Samtidigt minskar vi bullret och utsläppen så att människor mår bättre och vi kan bygga tätare, mer attraktiva städer. Det känns bra att vi ligger så långt fram i utvecklingen, säger Rebecca Sundborg, affärschef för busstrafik på Västtrafik.

Hela upphandlingen omfattar totalt 34 bussar, varav 3 blir helelektriska och trolv drivs med biogas. Resterande 19 bussar kommer även i fortsättningen att drivas med förnybar biodiesel.

Avtalen gäller i tio år och är värda 70 miljoner kronor per år, totalt 700 miljoner kronor för hela avtalsperioden.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)