Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Danmark öppnar för Europa – viss öppning för Sverige möjlig

Danmark öppnar gränserna för turism till och från ett stort antal länder i Europa – men inte Sverige. Dock kan en öppning för vissa regioner i Sverige komma.

Från och med lördag den 27 juni öppnar Danmark sina gränser för turism till och från EU-länderna, Schengen samt Storbritannien. Endast två länder är undantagna: Sverige och Portugal. Men det kan komma en öppning för regioner i Sverige som uppfyller kravet på lågt antal smittade under en löpande sjudagarsperiod. Även för bosatta i Sörmland, Västerbotten, Skåne, Halland eller Blekinge kan vissa lättnader införas. Det meddelade det danska utrikesdepartementet vid lunchtid på torsdagen. Mer besked väntas nästa vecka.

Den danska regeringen inför en ny modell för att öppna gränserna och avrådan när det gäller resor. Modellen bygger på objektiv kriterier om bland annat ett lågt antal smittade som avgörande till och från vilka länder gränserna öppnas.

Danmark har under en lång tid haft inreserestriktioner och avrått från alla icke nödvändiga resor till en lång rad länder. Undantaget har under senare tid endast varit övriga Norden (utom Sverige) samt Tyskland.

Enligt det danska utrikesdepartementet bygger öppningen nu på att länderna uppfyller vissa objektiva kriterier. Konkret handlar det om att antalet smittade ska ligga på en låg nivå, likaså på kriterier för de olika ländernas system för coronatestningar. Om länderna lever upp till kriterierna öppnas gränserna för invånare i respektive land. Utrikesdepartementets reseråd ska lyftas för de öppna länderna, förutsatt att dessa inte har betydande inreserestriktioner för danska medborgare.

För de nordiska länderna ska en särskild ordning införas. Om ett nordiskt land inte uppfyller de objektiva kriterierna för öppning (i klartext Sverige), görs en särskild, regional prövning. Det innebär att inresa till Danmark tillåts från de regioner i landet som uppfyller kriterierna när det gäller antalet smittade under en sjudagarsperiod.

För turister i Danmark gäller fortsatt kravet på sex dagars övernattning, med undantag för om man är bosatt i Skåne, Halland, Blekinge eller tyska Schleswig-Holstein. Om någon av dessa regioner är i karantän är inresa till Danmark tillåten för den som kan visa ett negativt test som inte får vara äldre än 72 timmar före avresa.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)