Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: Full kompensation till kollektivtrafiken – i Danmark

Kollektivtrafiken i Danmark ska få full kompensation av staten för sina förlorade intäkter och merutgifter på grund av covid-19-pandemin. Foto: Midttrafik.

Kollektivtrafiken ska kompenseras fullt ut för sina merutgifter och minskade intäkter på grund av covid-19-pandemin. I Danmark som än en gång går före när det gäller statens insatser för att mildra effekterna av pandemin för företag och offentliga verksamheter. På onsdagen enades de danska kommunernas och regionernas organisationer med regeringen om att staten fullt ut ska kompensera trafikselskaberne (trafikhuvudmännen, de regionala kollektivtrafikmyndigheterna) för de ekonomiska konsekvenserna av pandemin.

Avtalet innebär att staten kompenserar trafikselskabernes merutgifter och minskade intäkter på grund av coronasmittan. Det gäller förlorade biljettintäkter, men också merutgifter för exempelvis ökad kapacitet och extraturer i den anropsstyrda trafiken.

Som en jämförelse har regeringen i Sverige bara lovat tre miljarder till kollektivtrafiken för att dämpa effekterna av covid-19-pandemin. Men bara för SL-trafiken i Storstockholm hotar ett underskott för i år på tre miljarder kronor. För riket som helhet handlar det enligt preliminära bedömningar om 8 – 10 miljarder i förlorade biljettintäkter.

Det danska kommunikationsdepartementet, Transportministeriet, konstaterar i samband med avtalet att kollektivtrafiken har varit en viktig förutsättning för att samhället har kunnat fortsätta fungera, trots alla insatser mot spridningen av coronaviruset.

Samtidigt som Danmark till stor del har varit nerstängt har kollektivtrafiken säkrat den nödvändiga mobiliteten i samhället och för att personer med samhällskritiska funktioner kan komma till och från sitt arbete.

– Trafikselskaberne har levererat en stabil trafik under hela våren. De har bidragit till att vitala funktioner i samhället har hållits igång. men det betyder också att det finns en räkning som samhället har tagit på sig att betala. Jag är glad att vi tillsammans med region er och kommuner har hittat en modell så att pengarna kan återföras till kollektivtrafiken, säger den danske transportministern Benny Engelbrecht.

– Vi ser också fram mot kommande diskussioner om lösningar för 2021 då vi till följd av coronakrisen väntar oss färre passagerare även då. Vi har en gemensam uppgift att säkra att passagerarna återvänder till kollektivtrafiken, säger Ulla Astman (S), vice ordförande i organisationen Danske Regioner.

Klicka här för att läsa hela avtalet (på danska).

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)