Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Danmark: Två av tre turistbussföretag hotas av konkurs

Två av tre danska turistbussföretag hotas av konkurs.

Nästan två tredjedelar av de danska turistbussföretagen hotas av konkurs. Det konstaterar den danska bussbranschens organisation Dansk PersonTransport, som har gjort en stor undersökning bland sina medlemmar. Den visar att 63 procent av turistbussföretagen löper stor eller mycket stor risk att gå i konkurs innan 2021 om de pågående stödpaketen upphör den 8 juli och att det inte sker någon ytterligare öppning av samhället innan augusti/september. Samtidigt ska man vara medveten om att stödet till de danska företagen är betydligt generösare än motsvarande stödpaket från den svenska regeringen.

Enligt den danska undersökningen har turistbussbranschen i landet redan under den tid landet varit helt nerstängt förlorat mer än 300 miljoner danska kronor (cirka 425 miljoner SEK). Enligt den nuvarande planen för att öppna upp samhället räknar 72 procent av turistbussbranschen med att i år förlora mer än 75 procent av sin omsättning i år, jämfört med 2019. Det motsvarar en ytterligare nergång i omsättningen på 725 miljoner DKK (drygt en miljard SEK). Om gränserna till samtliga EU-länder öppnas i juli, samtidigt som förbudet mot större samlingar än 50 personer upphör kommer nergången att vara cirka 60 procent.

Det innebär att turistbussbranschen i så fall förlorar minst två tredjedelar av sin omsättning, jämfört med förra året.

– Vi står inför en katastrof för en bransch som betjänar föreningsliv, företag, utbildningsinstitutioner och turismen i Danmark. Om inte staten säkrar ekonomiskt stöd väntas över 60 procent av företagen att gå i konkurs. Därför är det helt nödvändigt att staten ställer upp med fortsatt hjälp för att täcka de stora fasta kostnader som branschen har, säger Michael Hansen, vd för Dansk PersonTransport.

Organisationen listar en hel rad åtgärder som den danska turistbussbranschen behöver:

1. Att stödet för fasta utgifter förlängs och delvis omarbetas;
2. Att turistbussföretagen får tillgång till olika lånegarantier;
3. Att det skapas ett tillväxtpaket med ekonomiska initiativ som främjar bussturismen i Danmark och till utlandet;
4. Att en återstartsplan etableras. Denna ska öppna för resor till alla områden i Tyskland, även städer med över 750 000 invånare. Vidare krävs att man senast i juli öppnar gränserna till de länder som Danmarks grannländer har öppnat till. Dessutom krävs att förbudet mot större sammankomster och olika typer av evenemang omedelbart avskaffas och att en grön omställningsfond inrättas som bygger på det gröna ressätt som turistbussen redan är.

Klicka här för att läsa resultatet (på danska) av undersökningen.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)