Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler reste kollektivt i fjol

Allt fler reste i fjol med den skattesubventionerade kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Resandet med den upphandlade, regionala kollektivtrafiken fortsatte att öka i fjol. Under 2019 var antalet påstigande resenärer i subventionerad regional linjetrafik nästan 1,7 miljarder. Under det senaste årtiondet har resandet ökat varje år, totalt med 30 procent. Det visar ny officiell statistik från Trafikanalys. Statistiken visar också att det är mycket svårt att köra kommersiell regional linjetrafik, alltså trafik som inte hålls igång med hjälp av skattemedel.

Svenskarna gjorde i fjol 161 resor (egentligen: påstigningar) med den skattesubventionerade kollektivtrafiken med buss, tåg, spårvagn, tunnelbana och fartyg. I genomsnitt reste varje person 165 mil med denna trafik totalt under året. Det är tre resor och två mil mer än året innan.

Buss är det största trafikslaget med cirka 860 miljoner påstigningar 2019. Under det senaste decenniet har resandet ökat i alla trafikslag, men mest i tåg- och fartygstrafiken med 58 respektive 66 procent.

Det har gått åtta år sedan den nya kollektivtrafiklagen trädde i kraft 1 januari 2012. Lagen innebar att den regionala kollektivtrafiken öppnades för privata initiativ, för att skapa fler alternativ och öka innovations­graden, vilket på sikt skulle gynna resenärer och samhälle.

Resandet i den kommersiella regionala trafiken med buss och fartyg som har tillkommit efter lagen var förhållandevis litet under 2019. Endast 0,4 procent av allt regionalt resande med buss skedde i kommersiell linjetrafik. Motsvarande andel för resande i kommersiell fartygstrafik var 3 procent.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)