Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norrtälje: Fyra fulla bussar på två månader

Bara fyra av närmare 37 000 avgångar i SL:s och Nobinas Norrtäljetrafik var fullsatta under perioden 1 april – 25 maj. Arkivbild: Ulo Maasing.

SL, som svarar för kollektivtrafiken i Storstockholm, och operatören Nobina har lyckats med att undvika fullsatts bussar i Norrtäljetrafiken. Ny resandestatistik visar att endast fyra bussar varit fullsatta under perioden 1 april till och med den 25 maj. På över 99 procent av bussturerna har minst varannan sittplats varit ledig. Det kan jämföras med februari månad då 34 av bussturerna var fullsatta.

− Det är många människors ansträngningar som har gjort detta möjligt. Förare som jobbar extra, fordonstekniker och trafikledare som sliter under dygnets alla timmar med att trafiken ska rulla obehindrat. Var och en förtjänar ett stort tack för sin insats. Samtidigt ett tack till alla resenärer som nu visar extra hänsyn, undviker resor i högtrafik och håller avstånd. Nu är det viktigt att vi tillsammans håller ut för att kollektivtrafiken ska fortsätta fungera för alla de resenärer som måste resa kollektivt, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL

Varje dag skapar Nobina med sina analysverktyg rapporter över beläggningsgraden i bussarna. Med dessa data kan Nobina identifiera turer som har en ökande beläggningstrend och i förväg avgöra om en tur riskerar att bli full. Utifrån dessa analyser kan trafiken förstärkas för att undvika trängsel. Det kan handla om enskilda bussar på enskilda linjer, eller att förstärka trafiken med en mer omfattande förstärkningsplan under hela rusningstrafiken, allt utifrån behov som uppstår och förändras snabbt i spåren av Coronakrisen.

– I den unika situation vi befinner oss måste vi vara beredda att planera om trafiken med kort varsel utifrån hur omvärldens behov förändras, säger Benny Falkenström, trafikchef i Norrtälje.

Det totala antalet avgångar i Norrtälje var under perioden 1 april till och med den 25 maj 36 742. Av dessa hade fyra avgångar mer än 100 procents beläggning, 26 avgångar hade mellan 75 och 100 procents beläggtning samt 288 avgångar hade mellan 50 och 75 procents beläggning. Övriga 36 424 avgångar hade mindre än 50 procents beläggning.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Kanske i Norrtälje. Men inte i stor Stockholm. Bus 4, tunnelbanan . Jag åker från Gullmarsplan till stan. På morgonen och kvällarna är så trång i kollektivtrafiken .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)