Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stora personalminskningar hos Scania

Scania planerar stora personalminskningar till följd av covid-19-pandeminm.

Buss- och lastbilstillverkaren Scania planerar att genomföra stora personalminskningar till följd av covid-19-pandemin som har lett till ett stort intäktstapp för företaget. 5 000 medarbetare i Scanias globala organisation berörs, inklusive upp till 1 000 tjänstemän vid huvudkontoret i Södertälje.

– Även om det för närvarande inte går att uppskatta hur länge och allvarligt krisen kommer att tynga Scanias affärsverksamhet så väntas efterfrågan på företagets produkter förbli lägre under lång tid, skriver Scania i ett pressmeddelande.

Scania framhåller att de paket för korttidsarbete som företaget, staten, de fackliga organisationerna och de anställda tillsammans jobbat med har hjälpt att minska påverkan och omfattningarna av dessa mer långsiktiga personalminskningar.

– Coronakrisen medför att Scania tvingas till en lägre aktivitetsnivå som gör att vi nu uppskattar att vi har en övertalighet på 5 000 personer i den globala organisationen. Detta inkluderar en översyn av upp till 1 000 tjänstemannapositioner vid huvudkontoret i Södertälje, säger Scanias VD och koncernchef Henrik Henriksson.

– Vi bedömer att det kommer att dröja lång tid innan marknadsefterfrågan är tillbaka på samma nivåer som före coronakrisens utbrott och måste anpassa hela organisationen till den nya situationen redan under detta år. Det handlar om företagsövergripande åtgärder och varsel är inte uteslutet. Åtgärderna omfattar även delar av Scania som normalt inte påverkas av kortsiktiga förändringar i produktionsvolymen.

Enligt Scania är det inte bara produktionen som berörs. ”Det finns en övertalighet även bland de anställda inom den globala försäljnings- och serviceorganisationen. Den lägre aktivitetsnivån påverkar också flera delar av stabsorganisationen, inklusive forskning och utveckling. För att uppnå den nödvändiga och substantiella kostnadsminskningen under 2020 och 2021 arbetar nu företagsledningen och PTK (Akademikerföreningen, Unionen och Ledarna) med olika besparingsåtgärder, där minskning av antalet konsulter är en”, skriver Scania.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)