Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Pendlare ”straffas” när de väljer bussen

Nobbas av pendlare mellan Boden och Luleå – men nu ”bestraffas” dessa för att ha valt bussen. Foto: Ulo Maasing.

Mellan Luleå och Boden går det att pendla med såväl Norrtåg som med buss och Länstrafiken Norrbotten har sedan tidigare infört ett pendlarkort som gäller med både tåg och buss. Det stora flertalet resenärer väljer bussen. ”Det var inte vad vi ville åstadkomma”, säger Anders Öberg(S), ordförande i länstrafiken och den regionala kollektivtrafikmyndigheten som nu höjer priset på pendlarkortet kraftigt för att förmå pendlarna att ta tåget, rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten.

I februari gjordes det 14 000 resor med pendlarkortet. Men 85 procent av de resenärer som köper pendlarkortet använder det enbart på bussen. Och bara nio procent av alla resor på kortet gjordes med Norrtåg – resten gjordes med buss.

– Det var inte vad vi ville åstadkomma, säger Anders Öberg (S), ordförande i den regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten till SR Norrbotten.

Därför ändrar nu länstrafiken priset på pendlarkortet. För den som bara åker tåg blir priset 999 kronor och för den som vill kunna välja mellan tåg och buss höjs priset med 400 kronor. Något pendlarkort för enbart buss finns inte.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)