Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ras för hotellen

Överlevde inte. First Hotell Norrtull i Stockholm gick i konkurs i maj till följd av coronapandemin. Gästerna fick fyra timmar på sig att lämna hotellet. Foto: Ulo Maasing.

Covid-19-pandemin fortsätter att orsaka en en kraftig minskning av turismen i Sverige. Ny statistik från Tillväxtverket för april 2020 visar att antalet gästnätter på hotell, camping, stugbyar och vandrarhem i Sverige minskade med 69 procent jämfört med motsvarande månad 2019. Värst drabbade är hotellen som minskade sina intäkter med 80 procent jämfört med april 2019.

De utländska gästnätterna minskade med 82 procent jämfört med april föregående år. De svenska gästnätterna, som stod för 87 procent av de totala gästnätterna, minskade med 65 procent under samma period.

– Det är historiskt låga tal för turismen i Sverige. Den här typen av mätningar har gjorts sedan 1978 och aldrig har antalet gästnätter under april varit mindre än det vi ser nu, konstaterar Kristian Seth, analyschef på Tillväxtverket.

Gästnätterna för de tre största utländska marknaderna, Tyskland, Norge och Danmark, minskade med 71, 84 respektive 78 procent jämfört med april 2019. Störst minskning stod gästnätterna från Japan och Kanada för som båda minskade med över 99 procent.

Fördelat över länen stod Jämtlands län följt av Stockholms län, Västra Götalands län för den största minskningen av gästnätterna under april 2020 jämfört med året innan. Alla dessa län hade en minskning på över 70 procent. Bäst klarade sig Gävleborgs län med en minskning på 37 procent.

De totala logiintäkterna för hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 470 miljoner kronor, en minskning med 78 procent jämfört med april 2019.

Värst drabbat var hotell med en minskning på 80 procent. Logiintäkter på stugbyar och vandrarhem minskade med 78 respektive 73 procent. Campingar var de som klarade sig bäst med en minskning på 43 procent jämfört med motsvarande månad förra året.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)