Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånetrafiken släppte ut 25 procent mindre koldioxid

Allt fler elbussar som körs på grön el bidrar till Skånetrafikens minskning av utsläppen av koldioxid. Foto: Ulo Maasing.

Samtidigt som resandet slog alla tidigare rekord minskade Skånetrafiken förra året sina utsläpp av koldioxid med 25 procent eller 7 860 ton. Det framgår av Skånetrafikens hållbarhetsredovisning som publicerades på tisdagen.

Skånetrafiken presenterar som enda trafikhuvudman i landet, i sin hållbarhetsredovisning den sammanlagda klimatnytta som dess kunder skapat genom att resa med kollektivtrafiken istället för med bil: totalt cirka 400 000 ton koldioxid. Det är en mängd som motsvarar omkring 200 000 skåningars årliga matkonsumtion.

Skånetrafiken har sedan december 2018 varit helt fossilbränslefri eftersom alla bussar och tåg kör på förnybara drivmedel. År 2018 rullade 23 elbussar i de skånska städerna. Under 2019 steg siffran till 65 elbussar. Utvecklingen fortsätter när till exempel Malmö får ytterligare elbussar senare i år.

Nästa mål för Skånetrafiken är att kollektivtrafiken ska bli helt klimatneutral, vilket förutsätter att varken tillverkning av fordon, drift av trafiken eller avveckling av fordon ger några nettoutsläpp av växthusgaser.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)