Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stora personalminskningar i Volvokoncernen

Volvokoncernen ska minska antalet tjänstemän med cirka 4 500. Foto: Volvo Group.

Volvokoncernen planerar att minska antalet medarbetare på tjänstemannasidan med ytterligare 4 100 personer globalt. Av dessa finns cirka 1 250 i Sverige. Det uppger Volvokoncernen i ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen. Volvokoncernen tillverkar lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner, marina och industriella drivsystem. Personbilstillverkningen ingår däremot inte utan finns i Volvo Cars.

Volvokoncernen uppger att Covid-19-krisen förväntas påverka den ekonomiska aktiviteten på många av Volvokoncernens stora marknader på kort och medellång sikt. Volvo har under första halvåret 2019 succesivt anpassat verksamheten till lägre efterfrågan från rekordnivåer genom att utnyttja den inbyggda flexibiliteten, och samtidigt påskyndat omställningen mot hållbara transportlösningar, bland annat elektrifiering.

Som nästa steg planerar Volvokoncernen att ytterligare reducera antalet medarbetare på tjänstemannasidan med cirka 4 100 positioner globalt under andra halvåret 2020.

– Coronapandemin och de globala åtgärderna för att bekämpa denna har lett till en marknadssituation som påverkar vår bransch allvarligt. Effekterna förväntas bli lägre efterfrågenivåer framöver och vi måste fortsätta att anpassa vår organisation i enlighet med dem. Parallellt kommer vi att påskynda det kompetensskifte som krävs för nya teknologier och affärsmodeller, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen.

Sedan mitten av 2019 har Volvokoncernen justerat sin aktivitetsnivå genom att använda inbyggd flexibilitet och säga upp tillfälliga kontrakt och konsultavtal. Under andra halvåret i år planerar koncernen att ytterligare reducera antalet medarbetare på tjänstemannasidan med cirka 4 100 positioner varav cirka 15 procent är konsulter. Cirka 1 250 av dessa positioner finns i Sverige.

Volvo uppger att behovet av personalminskningar skulle ha varit större utan olika statliga stödpaket som möjliggjort korttidsarbete och andra liknande åtgärder.

Personalminskningarna kommer enligt Volvo att genomföras på olika sätt i hela koncernen beroende på den lokala affärssituationen, lagstiftning och arbetsmarknadspraxis. I vissa länder, inklusive Sverige, inkluderar de planerade åtgärderna varsel.

– Vi kommer att ha ett nära samarbete med fackföreningarna för att göra denna anpassning på ett ansvarsfullt sätt, säger Martin Lundstedt.

– Med dessa förändringar kommer Volvokoncernen att bibehålla en styrkeposition, anpassad till den nya marknadssituationen och fortsätta att vara ledande inom omvandlingen mot hållbara transport- och infrastrukturlösningar.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)