Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatt tufft för hotellen – tappade 6,3 miljarder på fyra månader

Stockholmshotellen – här representerade av Courtyard by Marriott på Kungsholmen – hade bara 15 procents beläggning i juni jämfört med 75 procent samma månad i fjol. Foto: Wikimedia Commons/Holger Ellgaard.

Covid-19-pandemin fortsätter att slå hårt mot de svenska hotellen. Under fyra månader, mars till och med juni, tappade hotellen 6,3 miljarder kronor i logiintäkter. Beläggningen i juni var 22 procent i Sverige som helhet. Hårdast drabbade är Stockholmshotellen, rapporterar Stockholms Handelskammare som har tagit fram aktuella siffror för hotellbranschen i landet. Våren har varit ett avgrundsdjupt slukhål, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Enligt helt nya siffror som Stockholms Handelskammare har tagit fram hade hotellen i Sverige en beläggning på endast 22 procent, trots att man sänkt priserna. Det innebär att 76 procent av intäkterna försvann i juni och att det samlade tappet i logiintäkter på hotell under coronakrisen till och med juni uppgår till 6,3 miljarder kronor.

– Hela våren har varit ett avgrundsdjupt slukhål och vi kan nu se att det ekonomiska läget är fortsatt mycket allvarligt inom besöksnäringen. Det är därför mycket besvärande att regeringens omställningsstöd inte ens täcker perioden där förlusterna är som störst. Det måste åtgärdas om man vill rädda företag och jobb, säger Stefan Westerberg.

Benchmark Alliance har levererat nya siffror över hotellens bokningsläge under juni månad. I Sverige var beläggningen på 22 procent, vilket ska jämföras med 69 procent samma månad i fjol. Motsvarande siffror i Stockholms län var 15 procent i juni i år jämfört med 75 procent i fjol.

För landet som helhet har snittpriset per uthyrt rum minskat från 1 115 kronor i juni 2019 till 835 kronor i juni 2020. I Stockholms län är motsvarande siffror 1 326 kronor i fjol jämfört med 790 kronor i år.

– Det är en dramatisk försämring och det som är extra allvarligt är att det inte rör sig om en enskild månad, utan hela våren och försommaren har varit otroligt dålig. Åtgärderna för att motverka smittspridning har slagit stenhårt mot just denna bransch och förstört stora delar av högsäsongen, säger Stefan Westerberg.

Sammantaget innebär det att logiintäkterna i Sverige minskade med 76 procent i juni jämfört med samma månad förra året. Motsvarande siffra för Stockholms län är 88 procent.

Det innebär att logiintäkterna har minskat med ungefär 6,3 miljarder kronor mellan mars och utgången av juni månad, i förhållande till intäkterna under motsvarande tidsperiod i fjol.

– Hotellbranschen är, tillsammans med exempelvis de nöjesparker som i princip fått ett inofficiellt näringsförbud, extremt hårt drabbade. Deras viktigaste månader har blivit rena mardrömmen och regeringen borde ta ett större ansvar för att rädda dessa verksamheter genom att antingen förlänga omställningsstödet, som nu endast täcker mars och april månad, eller ta fram ett specifikt stöd för de branscher som är specifikt beroende av sommarmånaderna, säger Stefan Westerberg. Artikeln fortsätter under diagrammet.

Beläggningsgraden på hotell i Sverige 2019 och 2020. Diagram: Benchmark Alliance och Stockholms Handelskammare.

Ett annat exempel på hur besöksnäringen drabbats av covid-19-pandemin är Astrid Lindgrens värld som efter ett beslut för två veckor sedan inte kan ha öppet i år. Stängningen slår hårt mot det lokala näringslivet i Vimmerby. På Astrid Lindgrens Värld försvinner 450 säsongsjobb och drygt 11 tillsvidaretjänster.

Förlusten för Astrid Lindgrens Värld i år är väntas uppgå till ca 120 miljoner kronor.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)