Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Grönt för distansundervisning i höst för att minska trängsel

Utbildningsminister Anna Ekström öppnar för distansundervisning för gymnasieelever för att minska trängseln i rusningstid. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

När höstterminen börjar kommer landets gymnasieskolor åter att bedriva undervisning i skolans lokaler. Men ungdomar som ska åka till sina gymnasieskolor riskerar att öka belastningen på kollektivtrafiken på sina håll. På flera håll i landet, bland annat i Region Stockholm, arbetar man med att införa flexibla starttider för att minska trycket på kollektivtrafiken (klicka här). Men nu gör regeringen också det möjligt för gymnasieskolor att under förutsättningar kombinera undervisning på plats i skolans lokaler med fjärr- eller distansundervisning.

Regeringen anser att en gymnasieskola som har många elever som måste resa i rusningstid behöver ha möjlighet att ordna så att eleverna kan genomföra sina studier på distans om det bedöms nödvändigt för att undvika trängsel i kollektivtrafiken.

Genom en förordningsändring kan gymnasieskolor under vissa förutsättningar nu kombinera undervisning i skolans lokaler med viss fjärr- eller distansundervisning.

– Fokus just nu ligger på att begränsa smittspridningen i landet. Det måste gå först. Samtidigt ska vi göra allt vi kan för att underlätta för eleverna att fortsätta sin utbildning, även i detta extraordinära läge. Med den här förordningsändringen får gymnasieskolorna förutsättningar att lösa situationer med fjärr- eller distansundervisning för att undvika trängsel i kollektivtrafiken. Det krävs dock att skolans huvudman har försökt anpassa schemaläggningen först, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Möjligheterna till att kombinera närundervisning med fjärr- eller distansundervisning gäller om det är motiverat utifrån föreskrifter, allmänna råd eller rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som rör kollektivtrafiken.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)