Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: Välkomna satsningar men direkt stöd behövs (uppdaterad)

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Alla satsningar på landets av coronakrisens hårt drabbade besöksnäring är välkomna. Men det näringen behöver nu och genast är direkta stöd till drabbade företag. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen presenterade idag en satsning för att stärka den av covid-19-pandemin hårt drabbade besöksnäringen. Satsningen innebär en ändring inom det nationella regionalfonds-programmet. Det ska göra det möjligt för Tillväxtverket att utlysa 70 miljoner kronor för kapacitetshöjande insatser för små och medelstora företag inom turism och besöksnäring. ”Välkommet, men det näringen behöver nu genast är direkt stöd till drabbade företag. Annars hotas många företag, inte minst i bussbranschen, att slås ut innan årsskiftet”, säger Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag inom Transportföretagen.

Ändringen i det nationella regionalfondsprogrammet kräver att EU-kommissionen ger sitt godkännande. Dessutom förlänger regeringen Tillväxtverkets uppdrag med en samverkansarena i besöksnäringen vilket regeringen anser är viktigt för näringens återhämtning.

– Många företag inom besöksnäringen har tappat merparten av sin omsättning till följd av minskat resande och uteblivna möten och evenemang. Behovet är stort av att ställa om och tänka nytt. Satsningen inom nationella regionalfondsprogrammet ger nu möjlighet att stärka omställningsförmåga och innovationskraft hos besöksnäringsföretag i hela Sverige, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket.

Stödet riktar sig dock inte till företag i besöksnäringen. ”Utlysningen riktar sig i första hand till regioner och regionala turismorganisationer. Även kommuner och andra främjandeaktörer inom besöksnäringen är välkomna att söka. Men det bör ske i samverkan med de regionala aktörerna”, skriver Tillväxtverket på sin hemsida. Där preciseras också kraven på de projekt som får stöd. De ska bidra till:

  • En hållbar tillväxt, ökad sysselsättning och konkurrenskraftiga företag i alla delar av landet.
  • En ökad attraktionskraft för Sverige som turismland.
  • En långsiktigt konkurrenskraftig besöksnäring.

– Alla satsningar på landets av coronakrisens hårt drabbade besöksnäring är välkomna, säger Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag inom Transportföretagen.

Anna Grönlund nämner också att både regeringens tidigare beslutade omställningsstöd och möjligheten till korttidspermittering fått beröm av landets bussföretag.

– Men det näringen behöver nu och genast är direkta stöd till drabbade företag, annars kommer stora delar av besöksnäringen och inte minst landets turistbussföretag att slås ut innan året är till ända, säger Anna Grönlund.

– Vi har från Sveriges Bussföretag föreslagit ett direkt riktat stöd till företag med avställda turistbussar. Ett stöd som träffar rakt in i de företag som under många månader inte haft någon verksamhet alls och ett initiativ som sett till andra stödåtgärder både är förhållandevis billigt och därtill enkelt att administrera och kontrollera eftersom avställda bussar idag registreras enligt ett väl beprövat system. Vi har haft flera kontakter med regeringen i frågan och ska ta upp frågan igen i augusti, men än så länge har vi inga konkreta besked om ett sådant stöd.

Klicka här för att läsa Sveriges Bussföretags förslag.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)