Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Marginell återhämtning för kommersiella övernattningar

Hotell, vandrarhem och campingplatser hade under maj en marginell återhämtning. Deras intäkter blev 681 miljoner kronor vilket innebär en minskning med drygt 2,3 miljarder kronor eller 77 procent jämfört med maj 2019.

Antalet gästnätter på hotell, camping, stugbyar och vandrarhem i Sverige uppvisar en marginell återhämtning. Detta enligt preliminär månadsstatistik för inkvarteringarna från Tillväxtverket. Minskningen för hotell är dock fortfarande stor och uppgick till 72 procent jämfört med motsvarande period 2019.

Under maj 2020 uppgick det totala antalet gästnätter på de kommersiella boendeanläggningarna i Sverige till cirka 2,3 miljoner, en minskning med 57 procent jämfört med maj 2019. De utländska gästnätterna, som utgjorde 13 procent av det totala antalet gästnätter, uppgick till cirka 300 tusen, vilket innebar en minskning med 76 procent jämfört med maj året innan. De svenska gästnätterna minskade med 51 procent och uppgick till cirka 2 miljoner gästnätter.

– På totalen är det fortfarande låga nivåer, särskilt för hotellen. Storstäderna och Gotland är de hårdast drabbade. Vi kan dock skönja en viss ljusning i maj för andra boendeformer. Framför allt är det campingar som återhämtat sig en del, vilket märks för bland annat Halland och Kalmar län inklusive Öland, säger Kristian Seth, analyschef på Tillväxtverket.

Fördelat över länen stod Stockholms län, följt av Gotlands län för den största relativa minskningen av gästnätterna under maj 2020 jämfört med maj 2019. Antalet gästnätter i Stockholms län minskade med 78 procent. Gotlands län med 66 procent.

Minst relativ minskning hade Hallands län följt av Kalmar län. Antalet gästnätter i Hallands län uppgick under maj 2020 till drygt 185 000, vilket var en minskning med 34 procent jämfört med maj 2019. För Kalmar län uppgick antalet gästnätter till cirka 139 000, vilket innebar en minskning med 36 procent.

Gästnätterna för de två största utländska marknaderna i Sverige, det vill säga Norge, Tyskland, minskade i mindre utsträckning jämfört med gästnätterna från resten av världen. Gästnätterna från Norge minskade med 64 procent under maj 2020 jämfört med maj 2019, Tyskland med 64 procent. Motsvarande siffror för april var minskningar med 84 procent för Norge respektive 71 procent för Tyskland.

De totala logiintäkterna för kommersiella boendeanläggningar i Sverige uppgick till drygt 681 miljoner kronor vilket innebär en minskning med drygt 2,3 miljarder kronor eller 77 procent jämfört med maj 2019.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

1 kommentar »

Trackbacks

  1. ​Liten återhämtning av antalet gästnätter i maj – National and International Current Affairs

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)