Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Biljettkontroller skärps i Skåne

Skånetrafiken ökar biljettkontrollerna för att möta ett ökat fuskåkande. Foto: Ulo Maasing.

Även Skånetrafiken skärper nu biljettkontrollerna i kollektivtrafiken. Sedan covid-19-pandemin tog fart i våras har Skånetrafikens biljettkontrollanter haft som uppdrag att räkna hur många som reser med våra bussar och tåg. Från och med nu ska de främst kontrollera att resenärerna har giltiga biljetter.

Biljettkontrollanterna kommer dock att fortsätta att i viss mån räkna resenärer för att Skånetrafiken ska ha koll på vilka bussar och tåg där det finns risk för trängsel.

Biljettkontroller ska nu utföras som vanligt så länge det kan göras på ett säkert sätt som inte orsakar trängsel. Det innebär till exempel att det även ska göras civilklädda kontroller igen.

– Vi ser att vi behöver ändra fokus för att öka synligheten och arbeta proaktivt med våra biljettkontroller. Inte minst med tanke på alla våra resenärer som gör rätt för sig och har en giltig biljett. Dessutom tror jag att alla förstår att vi behöver se till att få in alla biljettintäkter vi kan i ett läge där vi har tappat cirka 40 procent av våra resenärer, säger Mikael Thomasson, chef företag & partners på Skånetrafiken.

En vanlig sommar görs det ungefär 5600 biljettkontroller i Skånetrafiken varje dag. Under sommaren 2020 har det gjorts ungefär 40 procent av det antalet kontroller. Det är en siffra som nu gradvis ska ökas för att återgå mer till normala nivåer.

– Vi har fått indikationer på att fusket har ökat den senaste tiden. Men eftersom våra kontrollanter inte har kunnat arbeta på samma sätt som vanlig har vi just nu inga bra siffror. Från och med nu börjar vi göra civilklädda kontroller och det är där vi får bäst indikation på hur läget ser ut. Men den stora majoriteten som reser med oss har en giltig biljett, även om man till exempel inte blippar sin appbiljett när man går på bussen, säger Mikael Thomasson.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)