Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ökat resande i kollektivtrafiken

Fler tar bussen nu. Foto: Ulo Maasing.,

Svenskarna har blivit sämre på att hålla avstånd och resandet i kollektivtrafiken har ökat den senaste veckan. Flera län rapporterar om trängsel i kollektivtrafiken under rusningstid. Det framgår av den veckorapport om efterlevnaden av rekommendationer, riktlinjer och råd för bland annat inrikesresor som länsstyrelsen i Skåne har sammanställt. Rapporten bygger på uppgifter från samtliga länsstyrelser i landet och sammanställs på uppdrag av regeringen.

Generellt rapporterar länen om en allmän trötthet att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Likaså hör allmänheten av sig till myndigheterna i lägre utsträckning än tidigare för att rapportera om brister i efterlevnaden

Graden av efterlevnad av riktlinjerna varierar mellan länen. Ungefär hälften av länen rapporterar medelhög till hög efterlevnad. Ett län rapporterar låg efterlevnad när det gäller att hålla avstånd. Däremot rapporterar flera län en hög efterlevnad från aktörerna inom kollektivtrafiken när det gäller att sätta upp information till allmänheten.

Rapporten listar också ett behov av åtgärder:

•Möjlighet att avvisa resenärer av smittskyddsskäl;
•Tydligare definition av vad som räknas som nödvändiga resor, att kommunicera till allmänheten. •Nationellt samordnade kommunikationsinsatser för att motverka trängsel i kollektivtrafiken;
•Anslutningsbussar från flygplatser anpassade efter flygets tider och passagerarantal;
•Behov av ytterligare bussar vid skolstart;
•Behov av nationell vägledning för vad som anses vara trängsel i kollektivtrafiken.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)