Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Avställningsförslag måste även gälla yrkestrafik”

Just nu står omkring 1 000 turistbussar i Sverige avställda på grund av covid-19-pandemin. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen föreslog i veckan att det ska bli mer förmånligt att ställa på och av husbilar under kortare perioder. Därmed kan husbilsägare minska sin fordonsskatt. Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, vill att förslaget även ska gälla fordon i yrkesmässig trafik som bussar, taxi, uthyrningsbilar och hyrbilsföretag. Idag står ungefär 1 000 turistbussar avställda på grund av covid-19-pandemin.

Fordon i yrkesmässig trafik är intimt förknippade med arbetstillfällen och kan fordonet köras innebär det arbete och företagsöverlevnad, i förlängningen också skatteintäkter för samhället, framhåller Transportföretagen.

Därför vill Transportföretagen att Transportstyrelsen och Skatteverket ser över möjligheter till undantag och regeländring för att uppnå detta även för fordon i yrkesmässig trafik.

Transportföretagen framhåller att covid-19-krisen har slagit oerhört hårt framförallt mot företag som har sin verksamhet relaterad till besöksnäringen. Här finns bland annat landets turistbussar. Transportföretagen har därför tillsammans med Sveriges Bussföretag också föreslagit ett riktat stöd för avställda turistbussar.

I dagsläget står ungefär tusen bussar som i vanliga fall används i turist- och beställningstrafik avställda. Det ger företagen möjlighet att spara kostnader för försäkringar och fordonsskatt. Men den stora kostnaden för bussarna är kapital- och räntekostnaderna, som tickar på som vanligt. Förslaget bygger på att bussföretagen blir berättigade till ett riktat stöd på 1050 kronor per dag som en buss är avställd, förutsatt att det är rätt typ av buss, att den går i yrkesmässig trafik och är avställd minst en vecka. Kostnaden för staten beräknas hamna på maximalt 38 miljoner kronor i månaden.

– De fordon som finns behöver kunna nyttjas när behov uppstår, även i de kristider vi lever i just nu. Samtidigt behöver de företag, framförallt inom persontransportnäringen, som idag kämpar för sin överlevnad fortsatt stöd. Vi har tillsammans med andra näringslivsorganisationer presenterat en palett av åtgärder för att samhällets transportkapacitet ska kunna bibehållas idag och för framtiden.

– Att regeringen nu går fram med ett förslag som enbart omfattar husbilar är alldeles för snävt. Det behöver breddas och kompletteras med andra stöd för avställda fordon så att vi i transportnäringen kan säkra arbete och transportkapacitet för hela samhällets behov, inte minst för samhällskritiska verksamheter inom vård och omsorg, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)