Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Största flottan av bränslecellsbussar i Europa

Europpas största flotta av bränslecellsbussar har invigts i Köln, Tyskland.

Europas största flotta av bränslecellsbussar invigdes i slutet av förra veckan i Tyskland. Det var det regionala kollektivtrafikföretaget i Köln, RVK (Regionalverkehr Köln), som då invigde en flotta av 35 bränslecellsdrivna bussar och två tankstationer för tankning av vätgas.

RVK har dock haft bränslecellsbussar i trafik sedan 2011, först med två prototyper, därefter med två förseriebussar som sattes i trafik 2014. Och nu rullar alltså ytterligare 35 Van Hool bränslecellsbussar ut i trafik i Köln, steg för steg.

Den första av de två nya tankstationerna kan dagligen tanka 20 bränslecellsbussar, tio i taget.

Satsningen på bränslecellsbussar i Kölnregionen delfinansieras av två EU-projekt med drygt 70 miljoner kronor, liksom av det federala tyska transportdepartementet i Berlin med cirka 145 miljoner kronor.

Innan slutet av nästa år kommer RVK att sätta ytterligare femton bränslecellsbussar i trafik. Då kommer RVK att ha 50 bränslecellsbussar.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)