Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Riktat stöd och turistminister behövs”

Så var det tidigare år. Turister njuter av utsikten över Stockholm från Fjällgatan. Nu krisar branschen och regeringen är passiv, skriver företrädare för SRF i en debattartikel. Arkivbild: Ulo Maasing.

Rese- och besöksnäringen i Sverige är en basnäring som har drabbats skoningslöst av covid-19-pandemin. Permitteringsgraden är upp till 83 procent, men regeringen har inte vidtagit några riktade stödåtgärder för näringen. Nu måste regeringen förlänga de generella stödåtgärderna., Dessutom bör en post som turistminister inrättas. Det skriver resebranschföreningen SRF:s generalsekreterare Didrik von Seth och SRF:s ordförande Kent Wallstedt i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

I artikeln framhåller de att Den pågående pandemin har drabbat turism och resande på ett skoningslöst sätt.

– Den försvunna efterfrågan har slagit hårt mot sysselsättningen. Bland resebyråer och researrangörer är permitteringsgraden 83 procent, för hotell och restauranger 42 procent. Snittet för hela näringslivet är bara 12 procent, skriver de båda företrädarna för SRF.

De framhåller också näringens stora ekonomiska betydelse.

–Under 2019 spenderade vi svenskar 164 miljarder kronor under våra utlandsvistelser, vilket gör turism till en av våra mest effektiva biståndsåtgärder. Förra året spenderade utländska besökare 144 miljarder kronor i Sverige och besöksnäringen sysselsatte över 200 000 människor, vilket har gjort den till en basnäring.

Samtidigt har pandemin lett till att mer än var tredje anställd hos resebyråer och arrangörer har varslats eller sagts upp. Pandemin har lett till konkurs eller rekonstruktion för många företag. Bara en bråkdel av företagen som är kvar ser att de kan överleva mer än högst sex månader.

Didrik von Seth och Kent Wallstedt kritiserar också regeringen för att vara passiv.

– Ingenting görs. Samtidigt har våra grannländer infört omfattande åtgärder för resebranschen och många andra länder i Europa har infört åtgärder som räddar jobb i turistnäringen.

SRF-ledningen vill därför att regeringen omgående vidtar ett antal åtgärder:

Förlänger de generella stödåtgärderna för rese- och besöksnäringen, framför allt permitteringsmöjligheten till 80 procent och omställningsstödet;

Sjösätter en handlingsplan för hur Sverige ska återfå den utländska turismen;

Tar initiativ till en översyn inom EU av paketresedirektivet, där konsumentskyddet bibehålls men där hänsyn tas till hur en pandemi påverkar konsumenter och reseföretag;

Tillsätter en turistminister och arbetar långsiktigt för en hållbar tillväxt av turismen till och från Sverige.

Den fullständiga, oredigerade versionen av debattartikeln kan du läsa genom att klicka här.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)