Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tidig vinter i Umeå

Björkarna i Umeå må vara gröna, men snart är vintern där. Foto: Ulo Maasing.

På olika håll i landet möter kollektivtrafiken det ökade tryck man väntar sig i samband med starten för skolor och andra utbildningsanstalter. Umeå satsar på att låta vintern komma tidigare än planerat. Stadsbussarna i Umeå, den så kallade Ultratrafiken, går följaktligen över till vintertidtabell en månad tidigare än ursprungligen planerat, det vill säga den 31 augusti.

I samband med återstarten av skolorna kommer Umeå kommun också att placera ut värdar på strategiska platser i Umeå för att underlätta resandet samt delta vid välkomnandet av nya universitetsstudenter på Universitetsområdet.

Insatserna syftar till att resenärer ska känna sig trygga när de reser med kollektivtrafiken i Umeå vilket gör att Ultra framförallt lyfter fram följande för resenärerna:

Ta det lugnt! Låt exempelvis avstigande kliva av innan du kliver på. Om bussen är full, vänta gärna på nästa, eller om det finns möjlighet, välj en annan tidpunkt för resan;

Håll avstånd! Både på hållplatsen, i kön och på bussen. Undvik exempelvis att sitta bredvid okända personer om det går;

Var förberedd! Planera och anpassa resan med appen genom att exempelvis använda Buss på karta-funktionen, och köp alltid biljett i god tid innan resan.

Ultra kommer också att vara på plats vid inskrivningen på universitetet och utdelandet av gratis busskort i syfte att minska trängseln på reseinfocentralerna som annars är den naturliga platsen för att skaffa nytt busskort.

– Vi västerbottningar ju bra på det här med att ta det lugnt, hålla lagom avstånd till andra och vara förberedda på allt möjligt. Inte minst är vi ju bra på att ta ansvar och ta hand om varandra. Det har vi sett tidigare och det ser vi inte minst under denna pandemi, säger Umeås kollektivtrafikchef Fredrik Forsell.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)