Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvo och Eicher i gemensamt bolag för bussar i Indien

Idag finns mer än 7 000 Volvobussar i trafik i Indien. Foto: Volvo Bussar.

Volvo Bussar och den indiska buss- och lastbilstillverkaren Eicher Motors ska gemensamt satsa på transportlösningar för kollektivtrafik. De båda företagen har undertecknat ett bindande avtal som innebär att Volvo Bussar integreras i VE Commercial Vehicles Limited (VECV) som är ett samarbete mellan Volvokoncernen och Eicher Motors Limited.

Avtalet omfattar tillverkning, montering, distribution och försäljning av Volvo Bussar i Indien samt övriga rättigheter som ingår i verksamheten. Bussfabriken i Hosakote, Bangalore, och alla anställda hos Volvo Bussar Indien (VBI) överförs till VECV. Volvo Bussar i Indien är för närvarande en division inom Volvo Group India Private Limited (VGIPL).

Volvo Bussar lyfter fram att Volvos och Eichers position i Indien stärks inom produktutveckling, inköp och tillverkning. Parterna framhåller också att samarbetet inom VECV möter framtidens megatrender som urbanisering, e-mobilitet, uppkopplad teknik och hållbarhet.

Det bindande avtalet innefattar Volvos bussfabrik i Bangalore, Indien, och samtliga anställda. Affären ska vara slutförd inom två månader.

– Det är en milstolpe och en bekräftelse på den nära relationen mellan Eicher Motors och Volvokoncernen. I Indien är varumärket Volvo Bussar synonymt med säkra och bekväma persontransporter både i och mellan städer. Vi är stolta över att ha det ikoniska varumärket i vårt Joint Venture. Genom att integrera Volvo Bussar Indien med VECV kan vi erbjuda våra kunder ännu fler transportlösningar och forma framtiden för Indiens bussindustri, säger VECV:s ordförande Siddhartha Lal.

Affären innebär att VECV och Volvo Bussar Indien konsoliderar all bussverksamhet till en ny bussdivision inom VECV. Denna division ska erbjuda bussar av varumärkena Volvo och Eicher, och maximera synergier för att utnyttja den marknadspotential som finns. Inom exportområdet ska den nya bussdivisionen erbjuda produkter och tjänster som kompletterar Volvo Bussars huvudsakliga produktportfölj på utvalda internationella marknader.

– Vi ser en positiv utveckling för Volvo Bussar i Indien och en möjlighet att bygga vidare på det framgångsrika samarbetet med VECV. Genom att konsolidera verksamheten hos Volvo Bussar Indien i VECV kan vi vidareutvecklas och stärka vår position på den indiska bussmarknaden. Den nya bussdivisionen ska erbjuda ett komplett program av moderna bussar åt kunder som behöver tunga, medeltunga och lätta bussar, säger Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar.

– VECV och varumärket Eicher har redan en stark ställning på den indiska bussmarknaden och får genom Volvo Bussar en mer framträdande roll även i segmentet för premiumbussar. Genom integreringen får VECV tillgång till Volvokoncernens världsledande bussteknik och kan dra nytta av synergieffekter inom produktutveckling, inköp och tillverkning, säger Vinod Aggarwal, vd för VECV.

Volvo Bussar etablerades i Indien år 2001 och har sedan dess blivit ledande inom premiumbussar.

Över 7 000 Volvobussar trafikerar de indiska vägarna. Bussar av varumärket Volvo kör idag mellan 130 större städer över hela Indien. Närmare 1 800 stadsbussar från Volvo körs i 35 städer.

VE Commercial Vehicles Limited (VECV) är ett samarbete mellan Volvokoncernen och Eicher Motors Limited. Företaget som varit verksamhet sedan juli 2008 erbjuder ett komplett program av lastbilar och bussar från Eicher, VE Powertrain, Eichers komponentverksamhet samt försäljning och distribuering av Volvolastbilar i Indien. VECV har en vision att bli branschledande och leda moderniseringen av kommersiella transporter i Indien och utvecklingsvärlden.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)