Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Brakförlust för Vy i coronans spår

Resandet med Vy:s expressbussar återhämtade sig delvis under sommaren men minskade igen i augusti. Foto: Ulo Maasing.

Coronapandemin har slagit hårt mot Vygruppens ekonomi. Rörelseresultatet för årets första åtta månader blev ett minus på 492 miljoner norska kronor, cirka 470 miljoner SEK. Samma period förra året var Vygruppens resultat ett plus på 709 miljoner NOK, motsvarande 676 miljoner SEK. Antalet resor med Vys tåg och expressbussar i Norge och Sverige minskade med 52 respektive 39 procent från maj till och med augusti, enligt Vygruppens tertialrapport.

När det gäller busstrafik kör Vy linjetrafik på uppdrag av regionala kollektivtrafikmyndigheter i Sverige samt fylkeskommuner i Norge, liksom expressbussar och beställningstrafik.

Resorna i kollektivtrafiken har minskat avsevärt i både Norge och Sverige men trafikutbudet har i stort sett upprätthållits efter avtal med huvudmännen.

Antalet resor med expressbussarna minskade till 47 procent av det normala. Under loppet av sommaren ökade antalet resor, men i augusti ökade gapet mot fjolårssiffrorna åter.

De totala driftsintäkterna för Vys samlade busstrafik uppgick under årets första åtta månader till 3 705 miljoner NOK (3 534 miljoner SEK). Rörelseresultatet för perioden blev – 230 miljoner NOK (-219 miljoner SEK) mot ett plus på 135 miljoner NOK (129 miljoner SEK) samma tid i fjol.

Enligt Vygruppens tertialrapport är huvudorsaken till det försämrade resultatet dels en nergång i resande och trafikintäkter från mitten av mars, dels nerskrivning av kontrakt och goodwill i Flygbussarna. Försvagningen av resultatet motverkades delvis av minskat trafikugtbud och permitteringar av medarbetare.

Vy är också verksamt i resebranschen, en satsning som har drabbats hårt av coronakrisen. För Fjord Tours Group och Flåm Utvikling, som till stor del har utländska turister som kunder har mycket av kundunderlaget fallit bort.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)