Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dålig stämning (M) i Dalarna

Dalahäst i (M)-stormens öga.

Det har blivit en ordentlig fnurra bland moderaterna i Dalarna när det gäller kollektivtrafiken, och i synnerhet busstrafiken i Falun. Bakgrunden är att Region Dalarna (Dalatrafik) har beslutat att dra in drygt 50 bussturer i Falun med hänvisning till att det är för få som reser med turerna. Det har fått Falun att flyga i taket och anklaga regionen för att inte ha informerat kommunen om indragningarna. Varpå det moderata ordkriget har tagit fart.

– Jag börjar bli trött på Falu kommun om jag ska vara helt ärlig. Vi har suttit där och vi har pratat med kommunalråd om allt möjligt. Min uppfattning är att de verkar inte prata med varandra, säger regionrådet Ulf Berg (M) som är ordförande i regionens kollektivtrafiknämnd till Dalarnas Tidningar.

Det är den nämnd som Berg leder som har fattat beslut om nerdragningarna.

Berg hävdar att det har funnits dialog med Falun. Samtidigt säger han till DT att han anser att dialogen kring kollektivtrafiken fungerar i tretton av femton kommuner i Dalarna. Vilken annan kommun än Falun det gäller vill han inte uppge.

Ulf Berg säger också att kollektivtrafiknämnden är ”ganska van” att hamna på kollisionskurs med kommunerna.

– Femton kommuner tyckte att vi skulle spara 55 miljoner vid skatteväxlingen. Där kan jag nog påstå att nästan femton kommuner har glömt uppdraget. Vill Falun skjuta till pengar och känner att de ångrar beslutet med besparingar så kan vi alltid diskutera hur många miljoner de vill skjuta till så kan vi köra extra trafik, det är inga problem. Det kan jag lova dem idag, men det är väldigt lätt att ha åsikter på andra när man slipper betala själv, säger han till DT.

Faluns kommunalråd Mats Dahlberg (M) reagerar i DT på Bergs uttalanden.

– Hans kommentar att vi är trötta på Falun är inte en kommentar som jag kan hantera på ett bra sätt eftersom det inte säger någonting om varken lokaltrafiken eller kostnaden. Generellt har vi inte varit särskilt imponerade av Dalatrafiks nivå för kommunikation med sina kunder, som jag ändå tycker att vi är, säger kommunalråd Mats Dahlberg.

Rallarsvingarna (M) viner i Dalaluften.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)