Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SKR: ”Två extra miljarder helt otillräckligt”

Anders Knape, ordförande Sveriges Kommuner och Regioner: Regeringens stöd till kollektivtrafiken är otillräcklig. Foto: SKR.

Kollektivtrafiken i hela landet är hårt drabbad och behöver extra stöd såväl i år som nästa år. Behovet är avsevärt större än de två miljarder kronor som regeringen aviserat på måndagen. Det hävdar SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.

– Kollektivtrafiken i landet behöver mer stöd, såväl i år som nästa år. Dagens extra två miljarder från staten för 2021 är tyvärr långt ifrån tillräckligt. Regionernas kostnader för förlorade biljettintäkter uppgår till ungefär en miljard kronor i månaden. Dessutom behövs en extra ersättning för extrabussar och andra merkostnader, säger Anders Knape, ordförande för SKR.

SKR menar att det extra stödet behöver vara i paritet med regionernas faktiska förluster och extra kostnader, sam att stödet behöver finnas så länge som pandemin påverkar kollektivtrafiken. Regeringen har utlovat statlig ersättning för kostnader relaterade till covid-19-pandemin.

Resandet med kollektivtrafiken har minskat kraftigt under covid-19-pandemin och de restriktioner som införts för att minska risken för smittspridning innebär minskade biljettintäkter om cirka en miljard kronor per månad för regionerna.

Staten har tidigare skjutit till 3 miljarder kronor för 2020, pengar som ännu inte betalats ut. Enligt branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik uppgår intäktsförlusterna enbart i år till följd av covid-19-pandemin till nio miljarder kronor.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)