Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tyskland: 90 000 i böter för bussturister utan mask

När polisen steg ombord konstaterade man att ingen av de fjorton passagerarna använde mask. Foto: Verkehrspolizei, Weiden, Oberpfalz.

Det kan bli mycket dyrt att i Tyskland köra en turistbuss med passagerare som inte använder ansiktsmask. Krav på att använda mask i kollektivtrafiken gäller i hela Tyskland, även om sanktionerna varierar från förbundsstat till förbundsstat. Kravet gäller också turistbussar. I vissa förbundsstater blir det inga böter för den som struntar i masken. I andra, som exempelvis Bayern, kan det bli mycket dyrt. Förra veckan stoppade polisen således en turistbuss i Bayern med fjorton passagerare – det sammanlagda bötesbeloppet landade på nästan 90 000 svenska kronor.

Det var trafikpolisen i Weiden i Oberpfalz i Bayern som vid en kontroll som på motorvägen A93 stoppade en turistbuss på väg till Berlin från Passau där passagerarna hade stigit iland från en flodkryssning.

När polisen gick in i bussen konstaterade den omedelbart att ingen av de fjorton passagerarna hade på sig en mask. Samtliga resenärer fick böta 250 euro var som är det normala bötesbeloppet för den som reser med buss eller tåg i Bayern och inte bär mask. Masken måste dessutom täcka både näsa och mun för att uppfylla kraven.

Men även bussföretaget bötfälldes med 5 000 euro.

Totalt uppgick således böterna till 8 500 euro, det vill säga nästan 90 000 kronor.

Efter kontrollen fick bussen fortsätta färden mot Berlin – men nu med alla resenärer maskförsedda.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)