Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elever uppmanas att gå istället för att åka buss

Unga fötter på buss som Västtrafik hellre vill se gående eller pedaltrampande. Foto: Thomas Harrysson.

Västtrafik startar nu en kampanj för att få skolelever i Borås att gå eller cykla istället för att ta bussen. Covid-19-pandemin har lett till att fler kollektivresenärer nu väljer att köra bil eller att cykla – men ännu fler som går. Nu vill Västtrafik att ännu fler, inte minst gymnasieelever, ska använda apostlahästarna eftersom det fortfarande uppstår trängsel på vissa linjer.

Västtrafik konstaterar att i Borås har trängsel framför allt uppstått i centrum, ofta mellan hållplatser som har anknytning till en skola. Med initiativet Gå för Borås vill Västtrafik uppmuntra gymnasieelever att gå eller cykla hela eller delar av sina resor. Syftet är att minska trängsel i kollektivtrafiken och göra plats ombord.

– Om fler har möjlighet att gå istället för att ta bussen i centrala Borås så uppmuntrar vi till det. På så sätt kan vi på ett solidariskt sätt göra det tryggt för dem som verkligen behöver åka kollektivt, säger Lars Backström, vd för Västtrafik.

Utöver att vilja minska trängseln tar initiativet fasta på andra fördelar med att gå.

– Förutom att ge motion, vilket gör att man mår bättre, så har gång det i särklass lägsta ekologiska fotavtrycket. Det ligger helt i linje med vår vision att göra hållbart reande till norm, säger Lars Backström.

– Om fler går hela eller delar av sin resa gör det stor skillnad. Tittar man på resor genom centrala Borås så tar resorna inte mer än en kvart, tjugo minuter att gå. Exempelvis så ligger både Almåsgymnasiet och Bäckängsgymnasiet endast cirka 1 500 meter från Borås centralstation.

Initiativet Gå för Borås kommer att synas i sociala medier samt på gator och hållplatser i Borås vecka 37-40. Bland annat har Västtrafik tagit fram kartor som visar avståndet till och från skolor och centrala delar av Borås för att uppmuntra till att gå kortare sträckor. Initiativet är en del av arbetet med handlingsplanen för Borås stadstrafik som genomförs i samverkan mellan Västtrafik, Borås Stad och Nobina.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)