Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

V-krav: Ytterligare sex miljarder till kollektivtrafiken

Jens Holm (V): Staten måste bidra med ytterligare sex miljarder till kollektivtrafiken. Foto: Jessica Segerberg.

Vänsterpartiet vill att regeringen ska skjuta till ytterligare sex miljarder kronor till kollektivtrafiken. Syftet är att mildra effekterna av covid-19-pandemin, rapporterar Ekoredaktionen vid Sveriges Radio.

Som en följd av pandemin har resandet i kollektivtrafiken minskat, samtidigt som många struntar i att betala för sina resor – eller inte kan göra det därför att bussarnas framdörrar är stängda. Enligt branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik förlorar kollektivtrafiken i Sverige ungefär en miljard i månaden som en följd av pandemin.

I våras beslutade regeringen att skjuta till tre miljarder kronor, pengar som ännu inte betalats ut.

– De pengarna räcker inte alls. Det var ett mycket välkommet tillskott, men för det första så måste de pengarna betalas ut omedelbart. Men det behövs mer pengar än så, säger Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson Jens Holm till Ekot.

Han menar att det är nödvändigt att de regionala trafikbolagen full kostnadstäckning.

– Vi vet att vi behöver resa mer kollektivt och mindre med egen bil. Annars kommer utsläppen från transportsektorn att fortsätta öka och det är helt ohållbart från ett klimatperspektiv. Det är också ohållbart från ett smittspridningsperspektiv, säger Jens Holm till Ekot.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)