Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya miljarder i coronakompensation till trafikföretag – i Danmark

Dansk kollektivtrafik får fullt stöd för sina förluster på grund av covid-19-pandemin. I Sverige väntar branschen alltjämt på regeringen. Foto: Transportministeriet, Danmark.

Medan de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i Sverige fortsatt efterlyser ökat statligt stöd till kollektivtrafiken i spåren av covid-19-pandemin går Danmark före. På söndagen meddelade det danska transportministeriet att man kommer att kompensera dansk kollektivtrafik med ytterligare cirka två miljarder danska kronor (cirka 2,8 miljarder SEK) utöver vad regeringen tidigare har ställt upp med. Redan den 17 juni garanterade den danska regeringen trafikselskabene (motsvarar våra regionala kollektivtrafikmyndigheter) full kompensation för de ekonomiska konsekvenserna av covid-19-pandemin.

Generellt svarar trafikselskabene för den lokala och regionala busstrafiken i Danmark. Spårtrafiken, som S-tågen och Metron i Köpenhamn liksom andra regionaltåg lyder dock inte under trafikselskabene.

På söndagen meddelade dock det danska transportministeriet att även DSB (de danska statsbanorna), Metroselskabet i Köpenhamn och Arriva tog, ska kompenseras för sina ekonomiska förluster i år på grund av pandemin. Totalt handlar det för de tre spårtrafikföretagen om cirka två miljarder danska kronor, cirka 2,8 miljarder SEK, utöver den fullständiga kompensation som trafikhuvudmännen får.

I ett pressmeddelande på söndagen skriver det danska transportministeriet ”att kollektivtrafiken har varit en viktig förutsättning för att hålla samhället igång trots covid-19. Under hela nerstängningen av samhället har det varit möjligt att resa med kollektivtrafiken för att säkra den nödvändiga mobiliteten i samhället och att personer med samhällskritiska funktioner kunde komma till och från sina arbeten”.

I Sverige har företrädare för kollektivtrafikbranschen, bland andra Svensk Kollektivtrafik och Sveriges Bussföretag, enträget betonat vikten av att kollektivtrafiken även här kompenseras för sina ekonomiska förluster till följd av covid-19-pandemin. På söndagen ställde även Vänsterpartiet genom sin klimatpolitiske talesperson Jens Holm krav (klicka här) på regeringen att skjuta till ytterligare sex miljarder till kollektivtrafiken utöver de tre miljarder regeringen lovade i våras. De pengarna har dock ännu inte betalats ut.

Enligt Svensk Kollektivtrafik förlorar kollektivtrafiken i Sverige ungefär en miljard kronor i månaden till följd av pandemin.

Taggat som: , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)