Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Besöksnäringen tappade 33 miljarder

Jonas Silkjhammar, Visita: Massor av jobb kan försvinna runt årsskiftet och i början av nästa år. Foto: Visita.

Besöksnäringen i Sverige tappade i jämförelse med förra året intäkter på närmare 33 miljarder kronor under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Detta enligt beräkningar som branschorganisationen Visita har gjort och som TT har tagit del av. Utländska turister stod för 22,8 miljarder av de förlorade intäkterna, medan svenska turister spenderade 10,1 miljarder mindre på restauranger och kommersiella boenden (hotell, pensionat, stugbyar, camping).

– Vi hade hoppats att semestrandet inom Sverige skulle bli en positiv parentes i krisen. Men med facit i hand konstaterar vi att tappet när det gäller de utländska turisterna är mycket större än vad svemestrandet förmådde täcka för, säger Visitas vd Jonas Siljhammar till TT.

Han säger att en förlängning av permitteringsstödet och omställningsstödet samt en senareläggning för återbetalning av skatter är de viktigaste åtgärderna för att hjälpa besöksnäringen.

– Korttidsarbete är helt avgörande för att rädda massor av jobb. Man har kunnat behålla sina jobb till och med november, men de verksamheter som inte har kommit i gång blir tvungna att säga upp sin personal. Vi kommer att se massor av jobb som försvinner runt årsskiftet och i början på nästa år, säger Jonas Siljhammar till TT.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)