Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatt tufft läge för hotellen

Beläggningen på svenska hotell är fortsatt låg och intäkterna ännu mycket lägre.

Beläggningen på svenska hotell var under september fortsatt låg, både i Sverige som helhet och i Stockholm. Eftersom rumspriserna har sjunkit under coronapandemin har dessutom hotellens intäkter minskat mycket mer än beläggningen. Helt nya siffror från Benchmark Alliance visar att beläggningen på svenska hotell under september månad är 33 procent lägre än under samma månad förra året. För Stockholm är nedgången ännu större, hela 47 procent.

Eftersom hotellpriserna generellt gått nedåt innebär det sammantaget att 75 procent av intäkterna försvunnit för hotell i Stockholm under september. Motsvarande siffra för riket är 59 procent.

– Det är dramatiska intäktstapp, men då ska man ha i bakhuvudet att detta är sjunde raka katastrofmånaden för hotellbranschen. De statliga stöden har så här långt haft väldigt stor betydelse, men omställningsstödet täcker endast fram till julis utgång så situationen efter sommaren är oerhört tuff, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Via Googles platstjänster har Stockholms Handelskammare analyserat allmänhetens rörelsemönster och besök på restaurang, kaféer, köpcentra, museer, bibliotek och biografer. Av dessa data framgår att svenskar i snitt besöker den sortens platser mindre än normalt, sammantaget 12 procent färre besök i början oktober jämfört med en referensperiod före pandemin.

I Stockholm är nedgången något större, med 19 procent färre besök på dessa platser.

– Det var ett brant fall i aktivitet på dessa platser vid pandemins ingång. Situationen förbättrades mot sommaren men nu ser vi att läget börjar bli skakigt igen. Det understryker vikten av att stödåtgärderna behöver vara uthålliga, säger Stefan Westerberg.

Hotellbeläggningen i Sverige respektive Stockholm under september. Graf: Stockholms Handelskammare.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)