Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbusspremiär i tysthet i Skellefteå

Skellefteå Buss sätter stadens första sex elbussar i trafik på måndag. Foto: Skellefteå Buss.

På måndag, den 26 oktober, sätts Skellefteås första sex elbussar i trafik. Bussarna, Volvo 7900 electric, ska trafikera linje 1 i staden. ”För oss är elbussarna en viktig del i vår pågående övergång till att använda 100 % fossilfria drivmedel. Dessutom erbjuds våra resenärer en både tyst och bekväm upplevelse som är helt fri från utsläpp”, säger kommunägda Skellefteå buss vd Marie Larsson.

Skellefteå buss har som mål att hela fordonsflottan ska vara helt fossilfri inom tio år. Nu inleds en ny epok i det utvecklingsarbetet, när sex nyinköpta elbussar tas in trafik på linje 1 mellan Anderstorp och Solbacken.

– Vi har möjlighet att bidra till Skellefteås samhällsutveckling och målsättningen är att kollektivresandet ska vara ett hållbart och praktiskt alternativ. Både genom att den bedrivs på ett miljömässigt smart sätt och att vi ger Skellefteås invånare möjlighet att faktiskt använda kollektivtrafiken i sin vardag, säger Marie Larsson.

De sex nyinköpta elbussarna är av modellen Volvo 7900 Electric, med en energiförbrukning som är 80 procent lägre än för motsvarande dieselbuss. Bussarna kommer bland annat att vara utrustade med USB-uttag för mobilladdning och eftersom de är utrustade med systemet Volvo Zone management blir det lättare för förare att hålla rätt hastighet förbi skolor och andra utvalda områden.

Bussarnas batterier kommer att underhållsladdas när bussarna står i depå under natten och snabbladdas vid linjens ändhållplatser på Anderstorp och Solbacken.

Den nya satsningen på elbussar möjliggörs genom tillgången till förnybar el från Skellefteå Kraft.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)