Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Första trådbussarna från Solaris till Norge

De första trådbussarna från Solaris har nu kommit till Bergen i Norge. Foto: Solaris.

De första fyra av tio beställda trådbussar till Keolis Norge har nu levererats. Bussarna är 18 meter långa ledbussar, Solaris Trollino 18, och ska sättas i trafik i Bergen i början av december. Bergen är tillsammans med Landskrona de enda städerna i Skandinavien som har trådbussar i trafik.

De bussar som Keolis Norge har beställt har en elmotor på 240 kW samt batterier på 55 kWh vilket gör att bussarna kan köras i upp till elva kilometer utan luftledning. Batterierna laddas när bussen kör på sträckor med luftledning.

– Den här hybridlösningen gör att bussarna också kan fungera som andra elektriska bussar, säger Sverre Skaar, vd för Solaris Norge.

För passagerarna finns 42 sittplatser, samtliga med säkerhetsbälten. Rullstolsplatserna är två. Hållplatstiderna kortas av att bussarna har fyra dubbeldörrar, samtliga utrustade med passagerarräknare. För såväl förarplats som för passagerare finns luftkonditionering och bussarna är utrustade med Solaris´ särskilda Skandinavienpaket när det gäller värmeisolering.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)