Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen till offensiv för elektrifiering

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) tillsätter en elektrifieringskommission för att skynda på elektrifieringen av transportsektorn.

En satsning på elektrifiering av tunga fordon presenterades på torsdagsmorgonen av infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Bland annat tillsätter regeringen en elektrifieringskommission för transportsektorn. Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, välkomnar dagens besked från regeringen, men framhåller att det brådskar om Sverige ska nå 70-procentsmålet för transportsektorn, alltså att utsläppen från inrikestransporter ska minska med 70 procent till 2030 jämfört med 2010.

– Nu ökar vi tempot i elektrifieringen. Det ör viktigt för att skapa hopp och framtidstro och att påskynda omställningen av transportsektorn från fossilfria drivmedel, sa Tomas Eneroth.

Han pekade på att transportsektorn står för cirka en tredjedel av utsläppen av växthusgaser och att 93 procent av dessa utsläpp kommer från vägtransporter.

Den elektrifieringskommission som regeringen nu tillsätter ska jobba snabbt och vara klar med arbetet senast i slutet av 2022. Uppdraget är att skynda på elektrifieringen av transportsektorn. Kommissionen ska också vara ett rådgivande organ för löpande utbyte av erfarenheter mellan regering och företrädare för näringsliv, intresseorganisationer, forskningsinstitut, universitet och högskolor, kommuner och regioner med flera.

Kommissionen ska ha ett särskilt fokus på elektrifieringen av tunga transporter i en nära framtid. Likaså ska behoven och möjligheterna till bränslecellsdrift undersökas.

En handlingsplan för elektrifiering av de mest trafikerade vägarna i Sverige, inklusive snabbladdning av tunga fordon, ska tas fram av Trafikverket.

Kommissionen ska bland annat belysa finansieringsfrågor, möjliga affärsmodeller och hur el vid behov snabbt kan dras fram till elväg och laddinfrastruktur för snabbladdning. Kommissionen ska även undersöka vilka effekter elektrifieringen av transportsektorn har på elförsörjningen.

”För att transportsektorn ska nå klimatmålen måste transporterna bli mer energieffektiva och fossilberoendet behöver brytas. Allt talar för att elektrifiering tillsammans med biodrivmedel är en förutsättning för framtidens hållbara transportinfrastruktur. Därför är det välkommet att regeringen tillsätter en elektrifieringskommission med uppdrag att växla upp takten på elektrifieringen av transportsektorn”, skriver Transportföretagen i en kommentar till regeringens besked.

– Ska vi närma oss 70-procentsmålet brådskar det och därför behövs konkretion med en strategi och en tidsplan. Transportsektorn är redo att ställa om men vi behöver vara säkra på att elförsrörjning i alla led fungerar, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

”Vi skulle vilja se att premier för elfordon förstärks och förlängs och att elskatten på bussar tas bort. Dessutom behöver vi vara säkra på att elförsrörjningen fungerar i alla led, laddinfrastrukturen för vägtrafiken och för kollektivtrafikens bussar behöver byggas ut. Då kommer företagen våga satsa. Elvägar och pilotprojekt måste även få ett större statligt kostnadsansvar”, skriver Transportföretagen i sin kommentar till regeringens besked.

Det här är ledamöterna i elektrifieringskommissionen:

Tomas Eneroth, infrastrukturminister (ordförande)
Anna Pettersson, Utvecklingsdirektör Region Västerbotten
Annika Viklund, VD Vattenfall Eldistribution
Elvir Dzanic, VD Göteborgs hamn
Fredrik Kämpfe, Branschchef flyg Transportföretagen
Hans Kreisel, VD Nordion Energi
Henrik Henriksson, VD och koncernchef Scania
Jenny Larsson, VD ABB Power Grids Sweden och ordförande för Näringslivets transportråd
Jesper Wigardt, direktör, Northvolt
Jessica Sandström, produkt- och försäljningsdirektör, Volvo AB
Johan Mörnstam, Europachef E.ON Energidistribution
Johanna Lakso, VD Power Circle
Linda Olofsson, föreståndare Swedish Electromobility Centre
Niclas Mårtensson, VD Stena Line
Roger Blom, VD Ernsts Express
Ulrika Geeraedts, Utvecklingsdirektör, Region Skåne
Särskild utredare Elvägar

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)