Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SL: Stopp för reskassa om du inte kan blippa

Från och med nästa vecka kan resenärer i SL-trafiken inte använda reskassan för att ta bussen om de inte kan blippa sitt kort. Foto: SL.

SL i Storstockholm fortsätter att kämpa för att minska gratisåkande och ren plankning i kollektivtrafiken. Från nästa vecka måste alla resenärer ha en giltig biljett. Den som inte kan blippa sitt kort med reskassa på bussen måste då köpa biljett på annat sätt. Hittills har SL godkänt att man reser på reskassa om det finns tillräckligt med pengar på kortet, även om resenären inte har blippat sitt kort på bussen – något som SL konstaterar har utnyttjats för att resa utan att betala för sig.

Sedan våren är främre delen av SL-bussarna avspärrad för att skydda förarna och resenärerna från smittspridning under coronapandemin. Det innebär att det inte är möjligt att betala med reskassa ombord.

SL framhåller att det är viktigt att de som måste resa betalar för sig. Om biljettintäkterna fortsätter att minska, kan det leda till neddragningar i trafiken.

För den som helt saknat möjlighet att betala med mobilen har det fram tills nu varit tillåtet att blippa SL-kortet när man fått möjlighet – men det görs inte i samma utsträckning som resandet. Nu satsar SL på att bromsa det omfattande intäktsbortfallet och se till att fler på bussarna betalar för sig.

– Det är inte vår avsikt att krångla till det för våra resenärer. Samtidigt är det ett mycket allvarligt läge. Vi måste säkra intäkterna för att inte behöva dra ner på trafiken, samtidigt som vi måste skydda våra bussförare, säger SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg.

SL rekommenderar att man köper sin enkelbiljett i SL-appen med betalkort eller Swish. Det är samma pris som vid köp med reskassan och man behöver inte ladda på något kort i förväg. Den som inte har en smartphone med mobilt bank-id kan köpa en enkelbiljett i en automat, spärr eller hos ett av SL:s ombud.

Det går fortfarande att köpa en enkelbiljett med reskassa i biljettläsaren i en tunnelbane- eller pendeltågsspärr, hos konduktören på Lidingöbanan och Spårväg City, på en SL-stolpe längs med Nockebybanan, Saltsjöbanan, Roslagsbanan, Tvärbanan, Djurgårdsfärjan och på de SL-stolpar som finns på perrongen på de obemannade pendeltågsstationerna.

Tillsammans med bussbolagen arbetar SL med att ta fram en lösning som gör det möjligt att blippa ombord på bussarna.

– En utmaning är att utforma ett skyddsglas som både är smittsäkert och trafiksäkert. Det är skillnad på att ta fram en lösning för ett fordon i rörelse än exempelvis i en butik. Skyddsglaset får inte innebära några ökade risker vid en krock eller på något sätt störa föraren under färd, säger Suss Forssman Thullberg.

Share Dela

Taggat som: , , ,

2 kommentarer »

  1. Det är konstigt ni tänker på pengar hela EU tänker på hälsa för alla medborgare det är väldigt konstigt sorgligt

  2. Var kan man blippa kortet vid Torsplan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)